A tanulmányi versenytől a parasztolimpiáig

2015-05-15 - Harmadik alkalommal rendezték meg a Pesovár napokat a Pesovár Ferenc Néptánc Suliban Százhalombattán május 4-8-án. A nyílt próbákat és tanulmányi versenyeket óriási érdeklődés kísérte. A gyerekek és szülők Diósdról, Érdről, Tárnokról is érkeztek. Az intézménynek a négy településen mintegy négyszáz növendéke van.
A Pesovár napok célja a névadó munkásságának megismerése, az iskolai közösség erősítése, a növendékek motiválása, az intézmény életének színesítése és bemutatása az érdeklődők számára – mondta el Zsille Dóra megbízott igazgató. A hagyományokhoz híven idén is nyílt próbákra, vetélkedőkre, táncházakba, bemutatókra hívták a növendékeket és szüleiket, akik meglepően nagy számban voltak kíváncsiak, mi folyik a próbatermek falai között.
Néprajzból, néptáncból és népi énekből is tanulmányi versenyeket hirdettek, utóbbiból pedig tankerületi énekversenyt is tartottak, amelyre hatvanheten jelentkeztek. A zsűrit mindegyik tantárgyban neves szakemberek alkották. Zsikó Zoltánt, Nyitrai Mariannt, Kaszai Lilit a Fölszállott a páva televíziós vetélkedőből ismerheti a közönség, Sikentáncz Szilveszter az Állami Népi Együttesben táncolt. Mellettük részt vettek az értékelésben az addigi tanulmányi versenyeken kiemelkedő növendékek, Forrás-táncosok, Szigetvári József igazgató, valamint Tóth Zsuzsanna múzeumpedagógus. A tanulmányi versenyek legjobbjai gálaműsoron mutatkozhattak be a BKK Színháztermében. Összesen negyvenegy produkció lépett színpadra, és a néptáncsuli több mint hatvan növendéke részesült díjazásban.
A gálaműsoron azokat a rajzokat is bemutatták és értékelték, amelyeket azok az alsó tagozatos gyerekek készítettek, akiket márciusban rendhagyó néprajzórára hívott meg a Pesovár Néptánc Suli. Az alkotásokból mini kiállítás nyílt.
 
A Pesovár napokat május 10-én a Közép-magyarországi Régiós Gyermek Néptánc Fesztivál koronázta meg, amelyre Budapestről, Gödöllőről, Kistarcsáról, Ráckevéről és Turáról érkeztek az együttesek. Tizenkilenc produkciót mutattak be a BKK-ban két teltházas előadás során. Miközben a szakmai zsűri ezeket értékelte, a résztvevők a főtéren, parasztolimpián mérték össze ügyességüket, amelynek idén is óriási sikere volt. 
 
 
Forrás: Hírtükör

A Forrás nyerte a legrangosabb hazai fesztivált

 
2015-06-02 - A százhalombattai Forrás Néptáncegyüttes sikerét hozta a 23. Szolnoki Országos Néptáncfesztivál, amelynek versenyprogramjában péntektől vasárnapig az ország különböző részeiből érkezett tizenhat táncegyüttes és számos zenész lépett színpadra.
Neves szakemberekből álló zsűri - Felföldi László néptánckutató, a Magyar Tudományos Akadémia tagja elnökletével - ítélte oda a helyi vállalkozók, a szolnoki önkormányzat, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Művészeti Akadémia, a Nemzeti Kulturális Alap és a Tiszta Formák Alapítvány által felajánlott díjakat.
 
A legrangosabb kategóriában, az együttesek versenyében a százhalombattai Forrás Néptáncegyüttes vitte el a pálmát. Emellett mindkét koreográfiájuk díjazásban részesült. Zenei első díjat nyert a Horváth Zsófia alkotta Fuss! című koreográfia, és koreográfusi elismerést kapott Fundák Kristóf rábaközi összeállítása.
 
A százhalombattai táncegyüttes ötödik alkalommal vett részt a fesztiválon, és sosem jöttek el "üres kézzel". Két évvel ezelőtt másodikak lettek, és már akkortól tudatosan készültek arra, hogy végre kivívják az elsőséget – mondta el Szigetvári József művészeti vezető, aki először 19 évesen, táncosként vett részt a szolnoki néptáncfesziválon. Kiemelte, a rendezvényt meghatározza a szolnoki színház jelenléte, a résztvevőknek színpadi művekben kell gondolkodniuk, amely nagyon inspiráló.
 
A Forrás a fesztiválgyőzelemmel kivívta a legmagasabb hazai szakmai elismerést. Olyan népi együttesek panteonjába emelkedett, mint a Nyírség vagy a Jászság.
 
Tizenöt perces műsoridejükben Horváth Zsófia Fuss! című koreográfiáját és rábaközi táncokat mutattak be. Horváth Zsófiát Szigetvári József az egyik legizgalmasabb kortárs népi koreográfusként jellemezte. Közös munkájuk a két évvel ezelőtti szolnoki fesztivállal indult.
 
A Szolnoki Országos Néptáncfesztivált 1964-ben rendezték meg először. Hosszú éveken át tartó sikeres rendezvények után 1999-ben megszakadni látszott a sorozat, de a Tisza-parti városnak 2009-ben sikerült újraindítania a rendezvényt.
 
Forrás: Hírtükör

A Forrás Néptáncegyüttes kapta nyert a Szolnoki Országos Néptáncfesztiválon

A százhalombattai Forrás Néptáncegyüttes sikerét hozta az 23. Szolnoki Országos Néptáncfesztivál, amelyen péntektől vasárnapig az ország különböző részeiről érkezett tizenhat táncegyüttes és számos zenész lépett színpadra a versenyprogramban.

A neves szakemberekből álló zsűri - Felföldi László néptánckutató, a Magyar Tudományos Akadémia tagja elnökletével - ítélte oda a helyi vállalkozók, a szolnoki önkormányzat, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Művészeti Akadémia, a Nemzeti Kulturális Alap és a Tiszta Formák Alapítvány által felajánlott díjakat. 

A legrangosabb kategóriában, az együttesek versenyében a százhalombattai Forrás Néptáncegyüttes vitte el a pálmát. 

A szólisták közül Dömötör Lucát, az AJDA-Budapest Kortárstánc Főiskolától és Kabdebon Szabolcsot, a Tisza Táncegyüttes táncosát találták a legjobbnak a szakemberek. 

A zenei első díjat a Dűvő Zenekar kapta a fesztiválon nyújtott összteljesítményéért. 

A legjobb koreográfus díjat Bólya Dávid a Legény, búcsú? című koreográfia megalkotásáért érdemelte ki. 

A fesztivált 1964-ben rendezték meg először. Hosszú éveken át tartó sikeres rendezvények után 1999-ben megszakadni látszott a sorozat, de a Tisza-parti városnak 2009-ben sikerült újraindítania a rendezvényt.

Forrás:www.ma.hu

Tóth Ferenc Koreográfus Verseny- Szekszárd

Több mint ezer gyerek lépett színpadra a Babitsban

2015. március 8. 18:58 TEOL/H.E.
SZEKSZÁRD Több mint ezer ember nyüzsgött a hétvégén a Babits Mihály Kulturális Központban, ugyanis Szekszárd adott otthont az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület által meghirdetett Tóth Ferenc Gyermektánc Koreográfiai Verseny egyik előválogatójának.

 

 Huszonöt gyermektánc csoport mutatta meg tudását a verseny szekszárdi előválogatóján (Fotó: Makovics Kornél)Huszonöt gyermektánc csoport mutatta meg tudását a verseny szekszárdi előválogatóján (Fotó: Makovics Kornél)

 

Matókné Kapási Julianna, a Bartina Néptánc Együttes művészeti vezetője elmondta, 25 tánccsoportot láttak vendégül, köztük a bartinások két csoportja lépett fel. A Töpörtyűk Mihó Erika és Tóth Zoltán sárközi táncokból összeállított Fogjunk törököt című koreográfiáját mutatták be. Az Aprók előadása a Holt-Duna partján címet viselte, a koreográfiát Huszárikné Böröcz Zsófia és Tóth Zoltán állította össze bogyiszlói táncokból. Matókné Kapási Julianna úgy véli, jól sikerültek az előadások, sokat fejlődtek a gyerekek a decemberi bemutató óta. Az azonban, hogy a teljesítmény elég lesz-e a továbbjutáshoz, csak két hét múlva derül ki, miután a verseny második előválogatóját is megtartották Szolnokon. A zsűri ugyanis csak azután határoz a döntőt érő tizennégy aranyminősítésről, hogy valamennyi produkciót látták.

 

A versenyt egyébként a Kalocsán élt és alkotott Tóth Ferenc koreográfus- táncpedagógusról nevezték el, aki zseniálisan ábrázolta alkotásaiban a gyermeki lélek megnyilvánulásait. A megmérettetés célja, hogy lehetőséget biztosítsanak a gyermektánc együtteseknek a szakmai találkozóra és a tapasztalatcserére, illetve a szervezők ösztönözni szeretnék a fiatal szakembereket, a pályakezdő koreográfusokat új alkotások létrehozására, hogy a Kárpát-medence magyar és nemzetiségi táncanyagából, gyermekjátékaiból és szokásaiból új művek szülessenek.
A döntőt április 18-án rendezik Budapesten, ott hat csoport részesülhet az „Örökség nívódíjas gyermektánc koreográfia” címben.

 

II. Pesovár napok

Hagyományőrzés és -teremtés
2014-05-19 - Pesovár Ferenc huszadik századi néprajz-, néptánc- és népzenekutató nevét vette fel 2003-as megalakulásakor a százhalombattai néptánc-iskola. Május 12. és 16. között második alkalommal tartottak a névadó emléke előtt tisztelgő eseménysorozatot.
A Pesovár Ferenc Néptáncsuli a Mezőföld csücskén négy helyen – Érden, Tárnok, Diósdon és Százhalombattán - működik, közel 400 tanítvánnyal, különböző korcsoportokban. Az egyhetes rendezvényen tanulmányi versenyeken mutatták be és mérték össze gyakorlati és elméleti tudásukat, vidám, játékos, közösségi események keretében ismerkedtek, bemutatókon vettek részt, ezáltal is erősítve kötődésüket a népi kultúrához, a néptánc sulihoz és egymáshoz. A szülők és érdeklődők nyílt próbákon tekinthettek be gyerekek iskolai munkájába.
 
A tanulmányi versenyek során a névadó mellett, annak testvéréről, Pesovár Ernő tánctörténész, néptánc-kutató életéről is hallattak a gyerekek, ismerkedtek a mezőföldi szokásokkal, az UNESCO Szellemi Kulturális Örökségvédelmi programjával és az abban érintett értékekkel, valamint népi ének és néptánc kategóriában is megmérettettek. A versenyek legjobbjai a nagyközönség előtt is bemutatkozhattak a 16-i Fölszállott a páva című gálaműsor keretében, ahol a televíziós vetélkedő tavalyi és idei tehetségeivel léphettek egy színpadra.
 
A Pesovár Ferenc Néptáncsuli következő tanévére is várja az új növendékeket! Beiratkozással kapcsolatos információk személyesen az iskola székhelyén (Százhalombatta, Szent István tér 5.) 9 és 17 óra között, telefonon a 23/358-973 vagy a 20/569-47-84-es számon, illetve az iskola honlapján: www.pfami.forrasneptanc.hu

Gála a Nemzeti Színházban

Hagyományteremtő szándékkal január 22-én, szerdán a Magyar Kultúra Napján a Nemzeti Intézmények együtt ünnepeltek a Nemzeti Színházban. A gála előtti beszédében  Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kiemelte, az igazi kultúra soha nem fordít szembe, hanem mindig egyesít.

Stabat Mater részlet Szegedről
 
Budapest, 2013. január 22., szerda (MTI) 
 
A nemzetet csak a kultúra tarthatja össze, amely egyszerre lokalitás és történelmi meghatározottság - hangsúlyozta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerdán Budapesten, a magyar kultúra napján rendezett díjátadó ünnepségen a Nemzeti Színházban, ahol az ünnepség után első alkalommal rendezték meg a nemzeti fenntartású intézmények közös gálaműsorát.

A miniszter kiemelte: az igazi kultúra soha nem fordít szembe, hanem mindig egyesít. Véleménye szerint hiába a gazdasági növekedés, ha ebből nem jut a kultúra támogatására, hiszen "csak azok a nemzetek voltak képesek felértékelődni, akik ragaszkodtak saját nyelvükhöz, kultúrájukhoz".

Balog Zoltán felidézte, hogy a kormány idén 17 milliárd forinttal többet fordít a kultúrára, mint a korábbi években. Kiemelte a Zeneakadémia megújulását, amelyet a "hazai kulturális élet legmeghatározóbb beruházásának" nevezett. Emellett megemlítette még a Fejér megyei levéltár megújítását és a Budapest Music Center megnyitását is, amelyre 600 millió forintot áldozott a kormány. Ezen felül szólt a Várbazár áprilisi átadásáról, az Ybl-bicentenárium kapcsán a Honvéd Főparancsnokság épületének részleges rehabilitációjáról és a pesti Vigadó megújulásáról is.

A beszédet követően a miniszter átadta a Balassa Péter- és Csokonai Vitéz Mihály-díjakat, a Minősített Könyvtár és Minősített Közművelődési Intézmény címeket, valamint a Közművelődési Minőség díjat.

 

A százhalombattai Forrás Néptáncegyesület tagjai Csokonai Vitéz Mihály-díjat vehettek át Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől és Halász Jánostól, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkárától. (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)

 

Balassa Péter díjat vehetett át Szirák Péter irodalomtörténész, a Debreceni Egyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének vezetője. Csokonai Vitéz Mihály-díjjal tüntették ki Kocsán László hagyományőrzőt, néptáncoktatót és Török Lászlót, a szabadszállási Baksay Sándor Református Gimnázium és Általános Iskola tanárát. Közösségi kategóriában Csokonai Vitéz Mihály-díjat vehetett át a Kartali Asszonykórus, a százhalombattai Forrás Néptáncegyüttes és a Vass Lajos Kórus.

Minősített Könyvtár címmel tüntették ki a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárat, a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Könyvárat és Levéltárat, valamint a Gödöllői Városi Könyvtárat és Információs Központot. Minősített Közművelődési Intézmény címet adományozott Balog Zoltán a tiszakécskei Arany János Művelődési Központ és Városi Könyvtár részére, az Egri Kulturális és Művészeti Központ számára, valamint a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ Nonprofit Kft. részére. A békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központ Közművelődési Minőség díjban részesült.

A díjátadót követő gála előtt Halász János kultúráért felelős államtitkár mondott pohárköszöntőt. Szavai szerint "nemzeti kultúránk több, mint a nemzeti sajátosságok gyűjteménye, a nemzeti kultúra élő valóság, ezt bizonyítja a ma díjazottak eddigi munkája is".

A köszöntő után a nemzeti intézmények első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal adtak kultúra napi műsort. Az esten a Szegedi Nemzeti Színház, a Szegedi Kortárs Balett, a Nemzeti Táncszínház, a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a Pécsi Balett, a PTE Zeneművészeti Intézete, a Csokonai Nemzeti Színház énekkara, a Nemzeti Színház, a Hagyományok Háza, a Magyar Állami Népi Együttes zenekara, a Színház és Filmművészeti Egyetem, a Magyar Állami Operaház, a Nemzeti Balett, a Kaposvári Egyetem, a Magyar Cirkusz és Varieté és a Baross Imre Artistaképző Szakiskola, a Budapesti Operettszínház, a Honvéd Együttes, a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Cantate vegyeskara, a Győri Balett és a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola szerepel.

---
 
A gála érdekessége, hogy a fellépők nem csak saját produkcióikkal érkeznek, de egymás előadásában is részt vesznek, így a Debreceni Csokonai Színház kórusát a Szegedi Szimfonikusok kísérik majd. A Pécsi Balett Dukay Barnabás: Monódia tenor hangra János evangéliumának szövegére című művéhez, kifejezetten erre az alkalomra készített koreográfiát Vincze Balázs koreográfus. Az Ünnepi Gálára korlátozott számban jegyet vásárolhatnak az érdeklődők.

Csokonai - díj

http://www.kultura.hu/13-kultura-napi-dijazott

 

Ahogy Kodály fogalmazott, a kultúrát nem lehet csak úgy megörökölni – mondta el Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere január 22-én a Nemzeti Színházban. A kultúra belőlünk indul és hozzánk tér vissza – tette hozzá Halász János kulturális államtitkár utalva a 13 elismerést átvett személyek, szervezetek munkájára.

 
DSC_9867Anekdótával kezdte beszédét Balog Zoltán, elmesélte, hogy a Ferenc József meghívására érkezett sziámi király az operaelőadásból annak legelejét, a hangolást emelte ki, miután a király az előadás legemlékezetesebb részlete után érdeklődött. Három tanulság szűrhető le a történetből – mondta el a miniszter. Egyrészt hogy a koncert nyitánya előtt is történhetnek izgalmas és inspiratív momentumok, másrészt pedig, hogy az emberi ízlés egyéni. Megjegyezte továbbá, hogy a hely szelleme a kulturális életen keresztül tehető magunkévá: így nem csoda, hogy egy-egy település, ország életét nem a bevásárlóközpontokon, hanem a templomokon, koncerttermeken, műemlékeken keresztül ismerhetjük meg.
 

Kultúránk és nyelvünk egyetlen nemzeti vagyonunk, amelyet elvenni nem lehet, csak leértékelni – igazán sikeresek is azok a nemzetek lettek a 20. század második felében, melyek megerősítették kulturális eredményeiket. „Nincsen gazdasági felemelkedés a nemzeti nyelv és kultúra megtartó ereje nélkül” – mondta el a miniszter. Kodály gondolatait idézve kifejtette, hogy a kultúrát nem lehet csak úgy megörökölni, a kulturális értékeket ápolni kell. Példaként említette meg a Snétberger-központot, mely széles körben fogadja a zenei területen tehetséges roma fiatalokat. Kiemelte továbbá az elmúlt években befejeződött, vagy a közeljövőben lezáruló nagyobb kulturális beruházásokat, többek között említést tett a Budapest Music Centerről, a Pesti Vigadóról, a Zeneakadémiáról és a Fejér Megyei Levéltárról.

 

DSC_0040Az est folyamán Eperjes Károly és Tompos Kátya adott elő, majd a nemzeti intézmények műsorát tekinthette meg a közönség.

 

Díjazottak

 

Balassa Péter-díj
• dr. Szirák Péter

Csokonai Vitéz Mihály-díj
Alkotói kategória
• Török László
• Kocsán László
 

Közösségi kategória
• Kartali Asszonykórus
• Vass Lajos Kórus
• Forrás Néptáncegyüttes

Minősített Közművelődési Intézmény Cím
• Arany János Művelődési Központ és Városi Könyvtár - Tiszakécske
• Egri Kulturális és Művészeti Központ - Eger
• Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ Nonprofit Kft. – Kecskemét

 

DSC_9980
Ramháb Mária, a kecskeméti könyvtár igazgatója átveszi a díjat

Közművelődési Minőség Díj
• békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központnak

Minősített Könyvtár Cím
• Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár, Kecskemét
• Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Könyvár és Levéltár, Szombathely
• Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ.

VIII. Martin György Országos Néptáncfesztivál-Szeged

 

Fotó: Gémes Sándor, Szuda Sándor

neptancgala_megnyito08_gsÖsszesen nyolc táncegyüttes és zenekar mutatkozott be a Széchenyi térről a Dugonics térig tartó menettáncban péntek este. A zenés-táncos felvonulással kezdetét vette az idei háromnapos Martin György Néptáncfesztivál.

Már a Széchenyi téri kiindulópontnál egymást túlharsogva énekelt a nyolc bemutatkozó együttes, miközben a népzenészek húzták a talpalávalót. A látványos menettánc végigvezetett a Kárász utcán át egészen a Dugonics téri kisszínpadig. A lányok nyakig pörgették szoknyáikat, csujogatókat énekeltek, a férfiak pedig óriási ugrások közepette csattogtatták csizmáikat.

A fesztivál – akár csak a korábbi években – idén is neves hazai és határon túli magyar együtteseket hozott el a nézőknek: üdvözölte a szép számmal egybegyűlt közönségetRoboz István, a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál Alapítvány kuratóriumi tagja. A megnyitón Pál Lajos, a fesztivál egyik zsűritagja azokat az ifjakat dicsérte, akik e meleg nyári napon is képesek mosollyal az arcukon eltűrni a viselet melegét, hogy a nézőkben felszabadítsák a tánc szenvedélyét.

A háromnapos vigadalom első estéjén az egyetem központi épületével szemben felállított színpadon gondoskodtak a jó hangulatról. Három korcsoportjával fellépett a Szegedi Táncegyüttes és a Délikert Napsugár Táncegyüttes, a budapesti Bartók Táncegyüttes, a százhalombattai Forrás Néptáncegyüttes, a Vajdaságból érkezett Juhász Zenekar, a domoszlói Jázmin Néptáncegyüttes, a Debreceni Népi Együttes, valamint a Nyíregyházáról hozzánk látogató Igrice Néptáncegyüttes is.

A vigasságok azonban nem érnek véget a Dugonics téren. Ma és holnap este 20 órától a Kisszínházban folklóresttel folytatják a nyitónapot. Roboz István elmondta, nagy öröm, hogy a színházba szóló, közel 200 vendég számára fenntartott ülőhelyekre már a kiírást követő első napokban elkeltek az ingyenes jegyek.

Gaál Bernadett

Hírtükör-Százhalombatta

 

"Első alkalommal rendezett egyhetes sulinapokat a Pesovár Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola, amit regionális gyermek és ifjúsági néptánc-találkozóval koronáztak meg május 11-12-én.

Mozgalmas hét áll a Pesovár-iskola több mint négyszáz néptánc-tanulója mögött, akik május 6. és 10. között a diósdi, tárnoki, érdi, ercsi és battai tagintézményekből csapatostul gyűltek össze Százhalombattán, hogy néprajz, néptánc és népi ének tanulmányi versenyeken mérjék össze erejüket, közösségépítő játékok során ismerkedjenek egymással, az iskola központjával, valamint névadójának életútjával, munkásságával. Mindezt azzal a céllal, hogy a környéken szétszórtan, különböző próbahelyeken tanuló növendékek találkozzanak egymással, erősödjön bennük az intézmény iránti elköteleződésük.
 
Az iskolában folyó munkát nyílt próbákon tekinthették meg az érdeklődő kívülállók és családtagok. A néprajzi vetélkedés és tanulmányi verseny során helyi és erdélyi viseleteket kellett felismerniük a gyerekeknek, valamint diaképekkel kísért előadásokon mutatták be Pesovár Ferenc életét, munkásságát, illetve az Unesco szellemi örökségének egyes hazai elemeit. A győztes pályázó például a bólyi Emmausz-járást ismertette, ami egy húsvéthétfői szokás a Baranya megyei településen. A 6-18 évesek néptánc-versenyen mutatták be tudásukat, amivel arany-ezüst-bronz minősítést érhettek el. A kiemelt arany-minősítéshez díj is járt: a fiúk kalapdíszt, a lányok fejdíszt kaptak. A Pesovár-tanulók közül a legügyesebb népi énekesek az Érdi Tankerület legjobbjaival mérték össze tudásukat a regionális versenyen május 9-én.
 
A rendezvénysorozatot a jövőben is Pesovár Ferenc április 23-i születési dátumához közel szeretnék megrendezni, bár valószínűleg korábbi időpontban, mert ilyenkor, közel a tanév végéhez már nehéz egyeztetni az egyre sűrűbb iskolai programok miatt.
 
Az egyhetes eseménysor a hétvégén az Örökség Közép-Magyarországi Gyermektánc Fesztiválon csúcsosodott ki, ahol már nem csak a Pesovár-iskola növendékei, hanem a régióból számtalan csoport vett részt két napon keresztül.
 
A Nemzeti Kulturális Alap Közművelődés-Népművészeti Kollégiuma által is támogatott, több éves múltra visszatekintő rendezvénynek régiónkban jó ideje Csepel adott otthont, de hosszú idő után most ismét Százhalombatta látta vendégül a táncosokat. A huszonnégy csoport, néptánc-találkozókon szokásos módon, kisebb-nagyobb ajándékokkal érkezett. Ezeket a nap végén különböző kategóriák nyertesei között osztották szét. A bemutatkozásnak ezen felül valódi tétje nem volt, a lényeg, hogy ki-ki színpadon mutathatta meg, milyen koreográfiákat tanult, meddig jutott el az elmúlt egy év során. Mindezt néptánc-pedagógiai szaktekintélyekből álló zsűri is értékelte és tanácsokkal látta el a csoportokat. A táncokat három zenekar, a Bara, a Zagyva és a Fix Stimm kísérte végig a két napon.
 
A kicsiken sokszor látszik a színpadi izgalom, szinte hallani, ahogy befele koncentrálva memorizálják a lépéseket, amiket néha merevvé tesz a megfelelni vágyás béklyója, hiszen minden produkció mögött komoly felkészülés, szorgalmas munka és elvárások állnak. Ám minden csoportban, a legkisebbek között is akadnak olyanok, akiknek egy-egy apró gesztusa, lépése vagy kéztartása arról árulkodik, hogy a néptáncban találta meg saját nyelvét, valódi közegét. Azt mondják, akit egyszer magával ragad a néptánc világa, soha többé nem szabadul. Igaz, nem is akar.
 
A találkozó végén a gyerekek kitódultak a Szent István térre, a Parasztolimpiára, ahol többek között almaszüret, szőlőtaposó, lányrablás és gumicsizma-dobó versenyszámokban mérték össze ügyességüket.
 
Mindeközben megújult a Pesovár iskola honlapja. Az érdeklődők a www.pfami.forrasneptanc.hu oldalon értesülhetnek a legfrissebb hírekről, nem csak a néptánc-iskoláról, de a Forrás Néptáncegyüttesről, a Summerfestről vagy a Magyarok Öröksége Alapítványról is."