Vezetőség

Szigetvári József - művészeti igazgató
A hetvenes években gimnazistaként találkoztam közvetlenül a néptánccal. Annak ellenére, hogy nagymamám az Állami Népi Együttes egyik alapító tagja volt (az Ecseri Gyöngyösbokréta Együttest vezette, és nem kis része volt az Ecseri lakodalmas című világhírű műsor színpadra állításában) gyermekkoromban valahogy kimaradt a néptánc. Legnagyobb szerencsémre, az kezdet kezdetén az éppen indulófélben lévő táncházmozgalomba sikerült bekapcsolódni, ott voltam a legendás Liszt Ferenc téri első táncházban, és ámuló szemekkel néztem a táncolókat. Aztán a Kassák Klubban jártam, ahol megismerkedtem Halmos Bélával, Sebő Ferenccel, Sebestyén Mártával. Mindezek, és gimnazista barátaim hatására (akik szép számmal táncoltak különböző együttesekben) egy kettőre egy néptáncegyüttes próbatermében találtam magam. Ennek immár kb. 40 éve. Azóta sem tudtam elszakadni. 1983-ban, amikor az első gyerekcsoportomat kezdtem el vezetni az érdi Művelődési Központban, majd 1984-ben, amikor a Forrás Néptáncegyüttest megalapítottam (akkor még senki, én sem tudtam hogy a néptáncszakkör egyszer a „Forrás” lesz) eszembe sem jutott, hogy egy szép napon a próbatermi munkát felváltja az „igazgatás”, hogy egyszer igazgató leszek. Ha megválaszthatnám, hogy melyik az élvezetesebb (tanítani, vagy vezetni) biztos az első mellett voksolnék. Persze az utóbbinak is meg van a maga szépsége, de nem tud olyan szép és lélekemelő lenni, mint a próbatermi munka. Szeretem a néptáncot, küldetésnek tartom az életben tartását, hiszek a közösség erejében, és megkérdőjelezhetetlenül fontosnak érzem a nemzeti kultúra védelmét. Éppen ezért, megfigyelve a napjainkba végbemenő társadalmi és kulturális változásokat, egyre több dolgom akad…

 

Zsille Viktória Dóra - megbízott igazgató

8 éves koromban ragadott magával a néptánc világa és a néptánc szeretete. Érettségit követően a Károli Gáspár Református Egyetemre jártam magyar szakra és ezzel párhuzamosan a százhalombattai óvodás csoportnál voltam pedagógiai asszisztens. Ekkor döntöttem el, hogy a hobbim a hivatásom is lesz és a 2003-ban megalakult a Pesovár Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola tanári karához csatlakoztam. Először kisebbekkel ,mára már minden korosztállyal igyekszem megszerettetni a hagyományos kultúra világát. A Hagyományok Házában elvégeztem a magyar népi ének tanfolyamot. Majd a  Magyar Táncművészeti Főiskolán táncos és próbavezető szakot végeztem. Ennek mesterképzése folyamatban van. Városom munkám elismeréseként Százhalombatta Kultúráért-díjban részesített.

 

 

 

 

Tanáraink

 

Fábián Zsófia
1992. március 01-jén születtem, Budapesten. 1998-ban kezdtem táncolni a Forrás Néptáncegyüttesben, jelenleg a felnőtt együttes táncosa vagyok. 2010 szeptemberétől a Magyar Táncművészeti Főiskolán tanulok. A Pesovár Ferenc Néptánc Suliban nemcsak tanítani, hanem koreográfiákat készíteni is nagyon szeretek.

Fundák Kristóf
7 éves koromban kezdtem táncolni és a szenvedély a hosszú évek folyamán hivatássá változott. Csaknem 10 éve foglalkozom gyermekek néptánc oktatásával Budapesten és környékén. Az elmúlt években számos szakmai elismerésben részesültem: Örökös Arany Sarkantyús-díj, Koreográfusi-díj, Kiváló minősítés a Néptáncosok Országos Bemutató Színpadán az angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttessel, melynek művészeti vezetője vagyok. Célom, hogy a legnagyobb szeretettel és a legmagasabb minőségben tudjam átadni tudásomat és táncszeretetemet az erre nyitott gyermekeknek.

 


Fundák-Kaszai Lili
Hat évesen kezdtem néptáncolni a jászfényszarui Iglice Gyermeknéptánc Együttesben. Általános iskolai tanulmányaim végeztével a kecskeméti Kodály Iskola ének-zene tagozatos gimnáziumi osztályába jártam másfél évig, ahonnan a váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskola népi ének szakára vezetett utam. 2008 tavaszán középfokú okj-s népzenész-népi énekes képesítést szereztem. Középiskolai éveimtől és jelenleg is a jászberényi Jászság Népi Együttes tagja vagyok. A Károli Gáspár Református Egyetem kommunikáció-média szakát abszolváltam. 2012 szeptemberétől Magyar Táncművészeti Főiskola néptánc szakirányára járok. Megtalálhattok még a BaHorKa-ban , Besh o droM zenekarban és a Czifra Táncegyüttesben..

 


 

Kunosné Ács Erzsébet

Kecskeméten születtem, ahol nyolc éves koromban a Kecskemét Táncegyüttes gyermekcsoportjába kezdtem pályafutásomat. Később az ifjúsági, majd a felnőtt táncsoport aktív tagja voltam. A kecskeméti Kurázsi Táncegyüttes alapító tagja lehettem. Táncos életem legszebb éveit a jászberényi Jászság Népi Együttesben tölthettem, ahol életre szóló barátságokat kötöttem. Jászságos táncosként a békéscsabai Szólótánc Fesztiválon Aranygyöngyös - díjban részesültem. 8 éve dolgozom a Pesovár Ferenc Néptáncsuliban. Előtte a Magyar Állami Népi Együttes hivatásos táncosa voltam gyermekem megszületéséig. 2006-ban a Magyar Táncművészeti Főiskolán szereztem néptáncpedagógusi diplomát. Martonvásáron élek családommal, zenész férjemmel és két szép gyermekemmel.

Nagy Péter Gábor
"Százhalombattai lakosként már több mint 10 éve a a Forrás Néptáncegyüttes deszkáit koptatom, jelenleg a felnőtt együttes tagjaként. Immáron nem csak hobbiként, hanem hivatásként is választottam a néptáncot, melyet reményeim szerint minél tovább űzhetek majd. Emellett még az ELTE BTK történelem-német szakos hallgatója vagyok, de a hétköznapjaimat jórészt a néptánc űzése és oktatása szövi át. Hosszú napokat átitatva nem csak szórakozást nyújt, hanem a hagyományaink megismerésén túl egy odaadó közösséget is ad, ami mindennél többet ér. Ugyanis a mai társadalmat érintő, sok esetben kedvezőtlen folyamatok ellensúlyozásaként olyan energiával bír egy odaadó együttes, amely által a kialakult társaság teherbíró képességei nőnek, illetve fejlődhetnek a csoportban résztvevők egyéni képességei és kreativitásai is egyaránt. Ezt szeretném továbbadni a gyerekeknek, hogy minél tovább fejezhessék ki önmagukat a néptánc adta örömökkel :)"

Rásó Luca
1991. június 9-én születtem Budapesten.
Jelenleg Diósdon élek. 4 éves korom óta táncolok a budapesti Bihari János Táncegyüttesben. A Magyar Táncművészeti Főiskola táncos és próbavezető szakára jártam Budapesten. 2009 óta dolgozom néptánc pedagógusként a Pesovár Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolában.

Sági Susan

15 éves korom óta vagyok a Forrás Néptáncegyüttes tagja. 1989-ben kezdtem el néptáncot tanítani az akkori óvodás csoportnak. Végzettségeim: óvoda- és fejlesztőpedagógus, tanító és szakvizsgázott pedagógus. Hivatásomnak tartom, hogy megszeressék a gyerekek a magyar néptáncot. Egy olyan közösségbe kerüljenek, ahol nem csak a tehetségük, mozgáskultúrájuk, hagyományismeretük fejlődik, hanem rátermettségük is, melynek segítségével megállják a helyüket az életben. Az itt kialakult barátságok egy életen át elkísérik őket. Jelenleg kisbabájával van otthon.

Tallér Botond
"1993 hatodik havának 24-ik napján születtem Budapesten. A néptánccal az óvodás évek alatt kezdtem foglalkozni, egészen pontosan 4 évesen, aztán itt ragadtam, és már 15 éve táncolok, és most már egy éve tanítok is a Pesovár Néptánc Suliban. Az én csoportom az érdi Szőlővirág, ahol alsós gyermekeknek próbálom átadni a néptánc csínját-bínját, amit én magam is remek mesterektől tanultam. A Forrás Néptáncegyüttes felnőtt együttesének tagja vagyok, csoport szinten rengeteg kiváló eredményt értünk el. Teljesen önszorgalomból, még a 2000-es évek elején szólistának adtam a fejemet, a legbüszkébb a Gyermek Néptáncosok X. Országos Fesztiválján elért különdíjamra vagyok, amit kedvenc táncom, a marossárpataki verbunk eltáncolásáért kaptam. Amikor nem tanítok, akkor tanárnak tanulok, az ELTE PPK-n vagyok andragógia szakos hallgató."

Munkatársaink

Winklerné Petri Kiss Borbála - jelmeztáros,ruha- és ékszerkészítő

2002-ig kislányom születéséig a Forrás Néptáncegyüttes aktív táncosa voltam. 2005-ben tértem vissza az együtteshez,mint jelmeztáros.

A gimnázium után női-ruhakészítőnek tanultam, majd a Dunaújvárosi Műszaki főiskolán végeztem, mint m,űszaki szakoktató. 1995 óta foglalkozom viseletkészítéssel. 2003-ban elnyertem a Népművészet Ifjú Mestere címet, 2010-ben Pest megye népművészetéért kaptam díjat.

A Hagyományok Házában elvégeztem két tanfolyamot, így rendelkezem népi-játszóház vezetői és népi ékszerkészítői végzettséggel is.

Jelenleg a Budapesti Divatiskola korhű jelmezkészítő mesterkurzusán tanulok.

 

Zdenkó Judit - gazdasági ügyintéző

7 évig aktív táncosa votlam a Forrás Néptáncegyüttesnek. Miután abbahagytam a néptáncot, a Hunfalvy János Külkereskedelmi és Közgazdasági Szakközépiskola francia kéttannyelvű szakán végeztem el tanulmányaimat. Fő terület a marketing és a közgazdaságtan volt. Tanulmányaimat egyelőre nem folytattam, családot alapítottam, kislányom már lassan 4 éves.

Rendezvényszervező szakon végeztem. Az emberekkel való kapcsolattartás és kommunikáció az erősségem. Gyermekem születése után hamar munkába álltam, irodavezetőként dolgoztam Budapesten. Pesovár Ferenc Alapfokú művészeti Iskolában gazdasági ügyintézőként dolgozom. Emellett zumba oktatással is foglalkozom, rendezvényeket szervezek, gyerekeket tanítok.