Vezetőség

Szigetvári József - művészeti igazgató
A hetvenes években gimnazistaként találkoztam közvetlenül a néptánccal. Annak ellenére, hogy nagymamám az Állami Népi Együttes egyik alapító tagja volt (az Ecseri Gyöngyösbokréta Együttest vezette, és nem kis része volt az Ecseri lakodalmas című világhírű műsor színpadra állításában) gyermekkoromban valahogy kimaradt a néptánc. Legnagyobb szerencsémre, az kezdet kezdetén az éppen indulófélben lévő táncházmozgalomba sikerült bekapcsolódni, ott voltam a legendás Liszt Ferenc téri első táncházban, és ámuló szemekkel néztem a táncolókat. Aztán a Kassák Klubban jártam, ahol megismerkedtem Halmos Bélával, Sebő Ferenccel, Sebestyén Mártával. Mindezek, és gimnazista barátaim hatására (akik szép számmal táncoltak különböző együttesekben) egy kettőre egy néptáncegyüttes próbatermében találtam magam. Ennek immár kb. 40 éve. Azóta sem tudtam elszakadni. 1983-ban, amikor az első gyerekcsoportomat kezdtem el vezetni az érdi Művelődési Központban, majd 1984-ben, amikor a Forrás Néptáncegyüttest megalapítottam (akkor még senki, én sem tudtam hogy a néptáncszakkör egyszer a „Forrás” lesz) eszembe sem jutott, hogy egy szép napon a próbatermi munkát felváltja az „igazgatás”, hogy egyszer igazgató leszek. Ha megválaszthatnám, hogy melyik az élvezetesebb (tanítani, vagy vezetni) biztos az első mellett voksolnék. Persze az utóbbinak is meg van a maga szépsége, de nem tud olyan szép és lélekemelő lenni, mint a próbatermi munka. Szeretem a néptáncot, küldetésnek tartom az életben tartását, hiszek a közösség erejében, és megkérdőjelezhetetlenül fontosnak érzem a nemzeti kultúra védelmét. Éppen ezért, megfigyelve a napjainkba végbemenő társadalmi és kulturális változásokat, egyre több dolgom akad…

 

                                                          Asztalos-Kiss Zsuzsanna - megbízott igazgató

A tánccal való elkötelezettségem már általános iskolás koromban egyértelművé vált.
Táncos tudásom a középiskolai évek alatt és az után is a szolnoki Tisza Táncegyüttes műhelyében mélyült el. A tanításban és az alkotásban egyaránt Mihályi Gábor, az együttes akkori művészeti vezetője inspirált. 

Ezek hatására a középiskolás évek után a Magyar Táncművészeti Főiskola néptáncpedagógus szakát végeztem el, miközben már aktívan tanítottam.  Csoportjaim, a szolnoki Corvinka Gyermek Néptáncegyüttes több korosztálya, valamint a Tisza Táncegyüttes pedagógusi pályám alapját képezték.
Örömmel tölt el, hogy pályám során számos megerősítést kaphattam általam nagyra becsült szakemberektől. Így nagy büszkeség, a számtalan antológiás koreográfia, a kiemelkedő csoportos, szólista és kamara eredmények, az  Oktatási Hivatal által 2 alkalommal megkapott pedagógiai Nívódíj, és az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület "Örökség Díjas Pedagógusa" kitűntetés.

Életem 2015-ben vett fordulatot, amikor kis családommal - férjemmel és 2 kisgyermekemmel - Százhalombattára költöztünk. Azóta mindazt a tudást, amit életem 20 éves pályafutása alatt megszereztem, igyekszem a Forrás             Néptáncegyüttes és a pesováros gyerekek szolgálatába állítani. 

 

 

 

 

Tanáraink

Zsille DóraZsille Dóra

1979-ben születtem Vácott. A Forrás Néptáncegyüttesben táncolok 8 éves koromtól. Érettségit követően a Károli Gáspár Református Egyetemre jártam magyar szakra és ezzel párhuzamosan a százhalombattai óvodás csoportnál voltam pedagógiai asszisztens.
2003-ban megalakult a Pesovár Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola, melynek telephelyén és a Vincellér és Apróforrás táncegyüttesek munkájához nyújtok pedagógiai segítséget.
2008-2009 Táncművészeti Főiskola hallgatója vagyok.

Fábián Zsófia
1992. március 01-jén születtem, Budapesten. 1998-ban kezdtem táncolni a Forrás Néptáncegyüttesben, jelenleg a felnőtt együttes táncosa vagyok. 2010 szeptemberétől a Magyar Táncművészeti Főiskolán tanulok. A Pesovár Ferenc Néptánc Suliban nemcsak tanítani, hanem koreográfiákat készíteni is nagyon szeretek.

 

 

 


 

                                                          Bocsi Nóra

Dunaújvárosban kezdtem még gyerekként táncolni a dunaújvárosi Vasas Táncegyüttesben, és a 18 év, amit ott töltöttem megerősített abban, hogy ezt a pályát válasszam. Főiskolai tanulmányaimat a ma már Magyar Táncművészeti Egyetem falai közt kezdtem meg, amellyel párhuzamosan már Dunaújvárosban ki is próbálhattam magam pedagógusként. Azóta élvezem minden percét annak, hogy gyerekekkel foglalkozhatok és átadhatom nekik azt, ami bennem van mind szakmailag, mind az általam képviselt emberi értékekben.

Dunaújváros után Budapestre kerültem tanítani általános iskolákba, majd 2015 szeptemberében kaptam lehetőséget itt a Pesovár Ferenc AMI-ban, hogy újra egy nagy közösség részeként két táncegyüttes pedagógusaként próbálhassam ki magam.

Mai napig aktívan is táncolok, az életem kihagyhatatlan része, illetve a szakmai fejlődésem érdekében. Jelenleg a Forrás Táncegyüttes felnőtt csoportjában, ezelőtt a Szentendre Táncegyüttesben 2 évig.

Úgy érzem a tanítással és rengeteg gyerek szeretetével teljes az életem.

Nagy Péter Gábor
"Százhalombattai lakosként már több mint 10 éve a a Forrás Néptáncegyüttes deszkáit koptatom, jelenleg a felnőtt együttes tagjaként. Immáron nem csak hobbiként, hanem hivatásként is választottam a néptáncot, melyet reményeim szerint minél tovább űzhetek majd. Emellett még az ELTE BTK történelem-német szakos hallgatója vagyok, de a hétköznapjaimat jórészt a néptánc űzése és oktatása szövi át. Hosszú napokat átitatva nem csak szórakozást nyújt, hanem a hagyományaink megismerésén túl egy odaadó közösséget is ad, ami mindennél többet ér. Ugyanis a mai társadalmat érintő, sok esetben kedvezőtlen folyamatok ellensúlyozásaként olyan energiával bír egy odaadó együttes, amely által a kialakult társaság teherbíró képességei nőnek, illetve fejlődhetnek a csoportban résztvevők egyéni képességei és kreativitásai is egyaránt. Ezt szeretném továbbadni a gyerekeknek, hogy minél tovább fejezhessék ki önmagukat a néptánc adta örömökkel :)"

                                                         Rásó Luca
A néptánccal 4 éves koromban ismerkedtem meg a Bihari János Táncegyüttesben, melynek 2015-ig tagja is voltam. Ott ragadott meg olyannyira, hogy, jelentkeztem a Magyar Táncművészeti Főiskolára, hogy néptánc pedagógus lehessek. A Főiskola elvégzése után 2009-ben pedig elkezdtem tanítói pályafutásomat a Pesovár Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolában, ahol 2016 szeptemberétől a Tanügyi igazgatóhelyettesi posztot is ellátom. Büszkeséggel tölt el, hogy egy ilyen csodálatos és sokszínű kultúrát közvetíthetek a gyermekeknek.

Sági Susan

15 éves korom óta vagyok a Forrás Néptáncegyüttes tagja. 1989-ben kezdtem el néptáncot tanítani az akkori óvodás csoportnak. Végzettségeim: óvoda- és fejlesztőpedagógus, tanító és szakvizsgázott pedagógus. Hivatásomnak tartom, hogy megszeressék a gyerekek a magyar néptáncot. Egy olyan közösségbe kerüljenek, ahol nem csak a tehetségük, mozgáskultúrájuk, hagyományismeretük fejlődik, hanem rátermettségük is, melynek segítségével megállják a helyüket az életben. Az itt kialakult barátságok egy életen át elkísérik őket. Jelenleg kisbabájával van otthon.

Tallér Botond
"1993 hatodik havának 24-ik napján születtem Budapesten. A néptánccal az óvodás évek alatt kezdtem foglalkozni, egészen pontosan 4 évesen, aztán itt ragadtam, és már 15 éve táncolok, és most már egy éve tanítok is a Pesovár Néptánc Suliban. Az én csoportom az érdi Szőlővirág, ahol alsós gyermekeknek próbálom átadni a néptánc csínját-bínját, amit én magam is remek mesterektől tanultam. A Forrás Néptáncegyüttes felnőtt együttesének tagja vagyok, csoport szinten rengeteg kiváló eredményt értünk el. Teljesen önszorgalomból, még a 2000-es évek elején szólistának adtam a fejemet, a legbüszkébb a Gyermek Néptáncosok X. Országos Fesztiválján elért különdíjamra vagyok, amit kedvenc táncom, a marossárpataki verbunk eltáncolásáért kaptam. Amikor nem tanítok, akkor tanárnak tanulok, az ELTE PPK-n vagyok andragógia szakos hallgató."

Állandó vendég koreográfusaink

Fundák Kristóf
7 éves koromban kezdtem táncolni és a szenvedély a hosszú évek folyamán hivatássá változott. Csaknem 10 éve foglalkozom gyermekek néptánc oktatásával Budapesten és környékén. Az elmúlt években számos szakmai elismerésben részesültem: Örökös Arany Sarkantyús-díj, Koreográfusi-díj, Kiváló minősítés a Néptáncosok Országos Bemutató Színpadán az angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttessel, melynek művészeti vezetője vagyok. Célom, hogy a legnagyobb szeretettel és a legmagasabb minőségben tudjam átadni tudásomat és táncszeretetemet az erre nyitott gyermekeknek.

 

 

 

Fundák-Kaszai Lili
Hat évesen kezdtem néptáncolni a jászfényszarui Iglice Gyermeknéptánc Együttesben. Általános iskolai tanulmányaim végeztével a kecskeméti Kodály Iskola ének-zene tagozatos gimnáziumi osztályába jártam másfél évig, ahonnan a váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskola népi ének szakára vezetett utam. 2008 tavaszán középfokú okj-s népzenész-népi énekes képesítést szereztem. Középiskolai éveimtől és jelenleg is a jászberényi Jászság Népi Együttes tagja vagyok. A Károli Gáspár Református Egyetem kommunikáció-média szakát abszolváltam. 2012 szeptemberétől Magyar Táncművészeti Főiskola néptánc szakirányára járok. Megtalálhattok még a BaHorKa-ban , Besh o droM zenekarban és a Czifra Táncegyüttesben.

 

 

 
 

Munkatársaink

Fejesné Szigetvári Zsuzsanna - jelmeztáros,ruha- és ékszerkészítő

 

Kalmár Bernadett - gazdasági ügyintéző