Közép-Magyarországi Regionális Gyermek Néptáncfesztivál

Az Örökség Egyesület Régiós Kollégiuma és a Közép Magyarországi Folklór Szövetség néptáncos találkozóra hívja a budapesti és a pest megyei iskolák, művelődési intézmények, alapítványok, civil szervezetek gyermek és ifjúsági néptánc együtteseit, melyeknek a tagjai 6-16 év között vannak.

Helyszín: Százhalombatta, Barátság Kulturális Központ

Időpont: 2015. május 10.

A rendezvény célja: bemutatni mindazt a táncos tudást, amivel az elmúlt évben foglalkoztak a csoportok és szívesen adnak elő 1 vagy 2 koreográfiát más táncos társaknak, vezetőiknek, az érdeklődő közönségnek és néhány felkért szakembernek.

belépődíj: 500 Ft

 

V. Országos Szóló és Páros Néptáncverseny Százhalombattán

2015. április 11-én már ötödik alkalommal mérhették össze tudásukat a néptáncot tanuló fiatalok szóló és páros kategóriában az Országos Néptáncversenyen. A százhalombattai Szekeres József Konferencia- és Rendezvényközpont adott helyett a Pesovár Ferenc Náptánc Suli  (AMI) által szervezett rangos eseménynek. 32 produkciót láthatott a zsűri és az érdeklődők, melyből nem kis büszkeséggel jelenthetem ki, hogy 8 induló produkcióban a mi tanítványaink szerepeltek. A maximális pontszám 60 volt, 50 pont fölötti eredményt két versenyző kapott: Körömi Máté Lajos ,aki szólóban indult és Kunszabó Adél-Bíró Norbert párosa.

 

Gratulálunk a nagyszerű eredményekhez!

Tavaszköszöntő Fesztivál Diósdon

A Tavaszköszöntő Fesztivál
programja
Diósd, Kőfejtő
2015. április 18.

DIÓSD 
Város Önkormányzata szervezésében

 

 

Szeretettel várunk mindenkit a Tavaszköszöntő Fesztiválra 2015. április 18-án 
a diósdi kőfejtőbe.

Egész nap hagyományos kézműves és népművészeti vásár

9.00 Futás a kőbányába
Indulás a Szent István térről - részletek itt
Kosárfonás - Pete Zsolt kézműves mester vezetésével
Logikai játékok bemutatója - Incze Attila
Ugrálóvár, bohócelőadások
Fatekergő játszótanya - fa játszóeszközök és kézművesség.
10.00 A rendezvény megnyitója
10.15 A helyi művészeti csoportok bemutatkozása

Az óvodai néptánccsoportok műsora – Rásó Anna, Rásó Luca
A németül tanuló iskolások műsora – Nagyné Ulrich Edit, Kunáné Farkas Márta, Rásó Luca
Nippon Zengo tánccsoport – Kozár Barbara
Rock and roll csoport – Nagyné Török Anikó
Class Dance Táncművészeti stúdió - Hargitai Anita
Budai 11 SE Diósdi Ritmikus gimnasztika - Langauf Bernadett
Naprózsa néptánc együttes PFAMI 
Zoltán Erika Tánciskola Diósd - Gyulai Krisztina
A Pesovár Ferenc Művészeti Iskola növendékei – Kunosné Ács Erzsébet és Tallér Botond


13.00 A Ládafia Bábszínház előadása

14.00 Néptánc gála


Fellépők:

Budaörsi sváb Wunderkäfer táncegyüttes 
Eötvös József Általános Iskola Ercsi csoportjai:
Ercsi Nagy Szalintra tánccsoport
Ercsi Baro Lungone dromenca tánccsoport
Ercsi Zorica tánccsoport (rác)
Délegyháza Keringészavar táncegyüttes 
Naprózsafa néptáncegyüttes 
Fricska zenekar Diósdról 
Diósdi Szent Gellért Vegyeskar

15.45 Diósdi Hagyományőrző Klub Egyesület Népdalköre
16.00 Az ORT-IKI Bábszínpad vásári komédiája
17.00 Bohócműsor 

KONCERTEK:
18.00 A Garázsmenet zenekar koncertje
19.00 A Maghőmérő zenekar koncertje


Az alsó kőbányában is egész napos programmal várjuk az érdeklődőket
Kurszán Egyesület – íjászat, 
Diósdi Bajvívó Egyesület
Historikus és népi kézműves játszóház, 
Susato Régizene Együttes

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár a szervező:
Diósd Város Önkormányzata

A műsorváltozás jogát a rendező fenntartja.

 

 

A pünkösdi rózsa - év végi gálaműsor

Kedves Szülők, Tanulók és Érdeklődők!

 

2015. május 25-én, Pünkösd hétfőn tartjuk tanévzáró gálaműsorunkat a százhalombattai Barátság Kulturális Központban A pünkösdi rózsa címmel.

A műsor 14 és 16.30 órai kezdettel tekinthető meg.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

Jegyek hamarosan kaphatóak a Táncház irodájában!

 

Telefonos foglalásra van lehetőség!

06-23/358-973

Tóth Ferenc Koreográfus Verseny- Gyermekantológia

Táncháztalálkozó

XXXIV. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár
2015. március 27-29.

2015. március 27. „Halljunk szót…!” – előtáncház – Fonó Budai Zeneház
2015. március 28-29. Táncháztalálkozó – Papp László Budapest Sportaréna
2015. március 28. Éjszakai Bál – Fáklya Klub
2015. március 29. Csík koncert – Papp László Budapest Sportaréna

Idén harmincnegyedik alkalommal, 2015. március 27. és 29. között rendezik meg azOrszágos Táncháztalálkozót és Kirakodóvásárt, közel 2500 közreműködővel. A fő helyszín idén is a Papp László Budapest Sportaréna, ahol a küzdőtéren zajlik az egymást váltó táncházak forgataga és a népművészeti kirakodóvásár, valamint az estigálaműsorok. Az Aréna kisebb-nagyobb termeiben pedig a kísérő programokon vehetnek részt a látogatók.

Az élő népművészet összművészeti fesztiválja a Táncház Egyesület rendezésében, széles körű szakmai összefogással valósul meg.

Az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár – mint az egyik legjelentősebb hazai folklórfesztivál – a népzene, a néptánc és a tárgyalkotó népművészet seregszemléje, amelyen műkedvelő és hivatásos előadók, gyermek- és felnőtt néptáncegyüttesek, zeneiskolások és hagyományőrző népművészek működnek közre, a Kárpát-medencei magyarság és a hazai nemzetiségek képviseletében. A Táncháztalálkozó, mint azUNESCO listán szereplő és hungarikumnak nyilvánított táncház módszer nagy ünnepe, kiváló minősítéssel díjazott Folklór Fesztivál. Története igazolja, hogy ez az esemény a hagyományos népművészet és a színpadi előadóművészet, falu és város, archaikus és modern izgalmas egymásra hatásának eleven megjelenítése, a nagyközönség aktív közreműködésével.

Március 27-én, péntek este „Halljunk szót…!” címmel a Fonó Budai Zeneházban tartanak egy koncerttel egybekötött „bemelegítő” előtáncházat, ahol a világ minden részéről érkező táncház kedvelők találkozhatnak.

A Táncháztalálkozó első napja a Budapest Sportaréna küzdőterén táncházak és bemutatók sorozatával indul, a legjelentősebb Kárpát-medencei tájegységek és a hazai nemzetiségek felsorakoztatásával. A táncokkal csak most ismerkedők tanulhatják, akik tudják, táncolhatják a táncokat. Emellett Aprók táncával, kézműves foglalkozással és Tücsökringatóval szórakoztatják a gyermekeket. Délután jubiláló népzeneiegyüttesek műsoraival várják a látogatókat.

A szombat esti Gála műsorán fellépnek Magyarország kiemelkedő néptáncegyüttesei, hagyományőrző együttesei, valamint a határon túlról érkező népművészek. A programot hajnalig tartó Éjszakai bál teszi teljessé, amelynek idén is a Fáklya Klub ad otthont.

A vasárnap, egy nagy családi nap lesz, a gyermekekre és a gyermekes családokra fókuszálva. Az Aprók Bálja különlegessége, hogy a küzdőtéren a gyermektáncosokkal együtt a közönség is részt vesz a táncokban, mindenki kipróbálhatja magát a népi játékokban és ügyességi versenyekben. A húsvéti készülődés jegyében tartott kézműves foglalkozásokon is garantált az azonnali sikerélmény. A programot „babakoncertek”, népzenei és néptánc bemutatók, a felnőtteknek pedig „Ínyenc táncházak” egészítik ki.

A Táncháztalálkozó egyik nagy vonzerejét a Népművészeti Kirakodóvásár jelenti, amely a hagyományos tárgyalkotás, valamint az abból táplálkozó képző- és iparművészeti együttesek megjelenése, régi és új tárgyak, a funkcionális esztétikumok bemutatója teszi látványossá. A programot mindkét napon hangszer- és fotókiállítások, valamint filmvetítések kísérik.

A rendezvény vasárnap esti gálaműsorát rendhagyó módon a Csík zenekar és vendégeinek nagyszabású koncertje adja. A Kossuth-díjas Csík zenekar könnyűzenei slágerek népzenei stílusú feldolgozásaival és hagyományos népzenével vegyített műsorával a szélesebb közönség körében is rendkívüli népszerűségre tett szert. A Táncháztalálkozóra tervezett programjukat Novák Péter rendezi, melyen olyan illusztris vendégek lépnek fel, mint Rúzsa Magdi, Dresch Mihály, Lovasi András és Lakatos Róbert, valamint a Fitos Dezső Társulat.

Viseletkiállítás a százhalombattai Széchenyi István Szakközépiskolában

A vándorkiállításunk következő állomásaként 2015. március 16. és 27. között a SZISZKI tanulói láthatták a nagy sikerű viseletkiállításunkat.

A következő állomás a százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium lesz.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt! 

Tavaszi szünet

2015. április 2. és 7. közöt tavaszi szünet lesz
iskolánkban.
A szünet utáni első tanítási nap: 2015. április 8. (szerda).
2015. április 2-6. közöt a Táncházban található iroda
zárva lesz.

Ki mit tud?

Ezúton szeretnénk gratulálni a Kis siba Néptáncegyüttesnek a sikeres szereplésért a százhalombattai Ki mit tud? rendezvényen. A közel 50 produkció közül körülbelül 7-8 került a néptánc kategóriába, egyedüli csoportos nevezéssel nehéz dolga volt a csoportnak.

2015. március 21-én a Barátság Kulturális Központban rengetegen mutatták meg tehetségüket, de a mi kis táncosaink 50 pontból 47-et értek el, így a megtisztelő II. helyet érték el a rangsorban.

Külön gratulálunk azért, mert több gyermek másodszor állt életében színpadon és még csak egy éve néptáncol. Kíváncsian várjuk a további minőségi előadását is a csoportnak!

Képek: a galériában.

 

Ezúton szeretnénk gratulálni a Szőlővirág Néptáncegyüttes 2 szólistájának, Pergovácz Emmának és Velencei Márton Györgynek, akik kategóriájukban a nagyszerű 3. helyezést érték el.

További sok sikert kívánunk a lelkes táncosoknak!

Ezúton gratulálunk Varga Katicának is, aki a Nagy siba Táncegyüttes tagja, hiszen ének kategóriában megosztott első helyezetet ét el.

 

Rendhagyó néprajz óra újra

Időpont: 2015. március 24. kedd, 11 órától és 14 órától is
Helyszín: Barátság Kulturális Központ, színházterem

Hagyományaink szerint ebben az évben is megszervezzük az általános iskolások számára a rendhagyó néprajz órát a Pesovár Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és növendékei előadásában. A programban a gyerekek játékos,  interaktív előadásban ismerhetik meg szűkebb hazánk, a Mezőföld játékait, hagyományait és táncait.

belépődíj: 300 Ft