Vezetőség

Szigetvári József - együttes és  művészeti igazgató

A hetvenes években gimnazistaként találkoztam közvetlenül a néptánccal. Annak ellenére, hogy nagymamám az Állami Népi Együttes egyik alapító tagja volt (az Ecseri Gyöngyösbokréta Együttest vezette, és nem kis része volt az Ecseri lakodalmas című világhírű műsor színpadra állításában) gyermekkoromban valahogy kimaradt a néptánc. Legnagyobb szerencsémre, az kezdet kezdetén az éppen indulófélben lévő táncházmozgalomba sikerült bekapcsolódni, ott voltam a legendás Liszt Ferenc téri első táncházban, és ámuló szemekkel néztem a táncolókat. Aztán a Kassák Klubban jártam, ahol megismerkedtem Halmos Bélával, Sebő Ferenccel, Sebestyén Mártával. Mindezek, és gimnazista barátaim hatására (akik szép számmal táncoltak különböző együttesekben) egy kettőre egy néptáncegyüttes próbatermében találtam magam. Ennek immár kb. 40 éve. Azóta sem tudtam elszakadni.
1983-ban, amikor az első gyerekcsoportomat kezdtem el vezetni az érdi Művelődési Központban, majd 1984-ben, amikor a Forrás Néptáncegyüttest megalapítottam (akkor még senki, én sem tudtam hogy a néptánc szakkör egyszer a „Forrás” lesz) eszembe sem jutott, hogy egy szép napon a próbatermi munkát felváltja az „igazgatás”, hogy egyszer igazgató leszek. Ha megválaszthatnám, hogy melyik az élvezetesebb (tanítani, vagy vezetni) biztos az első mellett voksolnék. Persze az utóbbinak is meg van a maga szépsége, de nem tud olyan szép és lélekemelő lenni, mint a próbatermi munka. Szeretem a néptáncot, küldetésnek tartom az életben tartását, hiszek a közösség erejében, és megkérdőjelezhetetlenül fontosnak érzem a nemzeti kultúra védelmét. Éppen ezért, megfigyelve a napjainkba végbemenő társadalmi és kulturális változásokat, egyre több dolgom akad…

 

Heiger-Fábián Fanni - Magyarok Öröksége Alapítvány ügyvezető igazgató

1999-ben találkoztam először a Forrás Néptáncegyüttessel óvódásként, a Palánta csoportban kezdtem meg együttesi pályafutásom. 20 évig, 2019-ig a Forrás Néptáncegyüttes tagja voltam tánckari tagként. 6 éve a Pesovár Ferenc Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolában pedagógusként dolgozom, átadom mindazt  a szellemiséget amit az együttesben megtanulhattam. 2020 szeptembere óta a Magyarok Öröksége Alapítvány ügyvezetőjeként segítem az együttes munkáját. 

 

 

 

 

 

 

Sági Susann Birgit - PFAMI igazagtó, néptáncpedagógus

1987-ben kezdtem táncolni a Forrás Néptáncegyüttesben. Két év múlva már az óvodás csoport kisgyerekeinek tartottam a játékos, táncos foglalkozásokat.

Az első generációs együttes tagjaként , majd a Kamara együttes tagjaként 15 évig aktívan táncoltam az együttesben. Eközben elvégeztem az Óvónőképző Főiskolát, majd a Tanítóképző Főiskolát és a fejlesztő pedagógus szakot. Majd szakvizsgázott pedagógus lettem. Főállásban óvónőként dolgoztam a Százhalombattai Százszorszép Óvodában. Ez mellett folyamatosan tanítottam egy, vagy két csoportot. Két tánccsoportot is egészen az ifjúkor végéig , a felnőtt táncos kor kezdetéig vezettem. Közben két gyermekem született. Most is tanítok, ismét a legkisebbeket, az óvodásokat. 28 év óvónői munka után döntöttem a váltás mellett és kezdtem meg munkámat, mint igazgató iskolánkban.
Legfontosabb célom, minél több gyermekkel megismertetni és megszerettetni a magyar néptáncot. Az iskolánkban dolgozó pedagógusok leljék örömüket a gyerekekkel folytatott munkájukban. Legyen minél több sikerélményük , gazdagodjon tudásuk. Munkámat igyekszem minél nagyobb empátiával és építő jelleggel végezni.

 

Igazgatóhelyettesek, Titkárság

Besze Zsófia - Igazgatóhelyettes , néptáncpedagógus

Gyöngyös mellett egy kisfaluban nőttem fel, Gyöngyösorosziban. Már én is nagyon fiatalon ismerkedhettem a táncművészettel, amely teljesen meghatározza életemet, a mai napig. Művészeti általános iskolába és a Vidróczki Néptáncegyüttes utánpótlás csoportjába jártam, majd a Fóti Népművészeti Szakközépiskolába vittek el tanulmányaim. Ezt követően az Eszterházy Károly Egyetemen kulturális közösségszervező szakon diplomáztam, Nagyrédén dolgoztam a Művelődési házban, gyermek csoportoknak és felnőtteknek oktattam néptáncot. Jelenleg a Magyar Táncművészeti Egyetemen, táncos és próbavezető szakon vagyok végzős hallgató, mindezek mellett a Corvinus Közgáz Néptáncegyüttesben táncolok. Nagyon boldog vagyok, hogy már egy éve csatlakozhattam a Pesovár Néptánc Suli pedagógusaihoz.

 

 

 

Fazekasné Horváth Tímea - iskolatitkár

Fazekasné Horváth Tímea vagyok; anya, feleség, kertész, szakács, állatszerető, kézműves, irodai dolgozó, és még sorakozhatnának tovább itt azok a tevékenységek, amik meghatároznak engem. Most azonban első sorban a művészeti tevékenységem, azon belül is különösen a néptánc oldaláról szeretnék bemutatkozni.Több szálon keresztül is kapcsolódom a néptáncoz; 1984-ben, a gimnáziumban találkoztam vele először. Kísérletezésként a barátaimmal el kezdtünk járni a próbákra. Ennek aztán az lett az eredménye, hogy a Forrás Néptáncegyüttes alapító tagja lettem. Hosszú éveken keresztül aktív tagja is maradtam az együttesnek, egy nagyon jó és összetartó csapatnak. Majd később pedig lányom, folytatva a hagyományt, négy éves korától egészen huszonnégy éves koráig táncolt. Azóta is szívesen veszünk részt az évfordulós műsorokon.Továbbá a Summerfest nemzetközi néptánc fesztivál külföldről érkező táncosait immár huszonöt éve fogadjuk az otthonunkba az itt tartózkodásuk alatt. Életem nagy részét az idegenforgalom területén töltöttem, de távolról így is segítettem az együttes munkáját, különösen a turnék előkészületei kapcsán.Nagy örömmel tölt el, hogy jelenleg ezt a csapatot erősíthetem, hiszen a tánc, a hagyományok és a magyar kultúra, illetve ezeknek a tovább adása a fiatalabb generációknak, nagy szívügyem.

Tanáraink

Bári Boglárka - néptáncpedagógus

A néptánc egészen kisgyermekkorom óta szerves részét képezi a mindennapjaimnak. 2009-től 2019-ig Győrben a Regös Táncműhelyben táncoltam és ezzel átfedésben 2015-2019 a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziumának néptánc szakjára jártam. A középiskola után egyből folytattam tanulmányaimat a Magyar Táncművészeti Egyetemen, ahol 2022-ben diplomáztam. 2019-ben az egyetemi tanulmányaim megkezdésével párhuzamosan átvettem az Állatorvostudományi Egyetem Szilaj Néptáncegyüttesének vezetését, ahol mai napig is tevékenykedem. Néptáncoktatással 18 éves korom óta foglalkozom, gyermek és felnőtt korosztállyal egyaránt. Tanítás mellett jelenleg is aktívan táncolok a Corvinus Közgáz Néptáncegyüttesben.
A népi kultúra sokszínűségének köszönhetően úgy hiszem, hogy a mai modern társadalomban is bárki, bármelyik korosztályból kaphat a népi kultúrából egy olyan szeletet, amelyet igazán magáénak érezhet. A néptánc-mint a komplex népi kultúra egy ilyen „szelete”- már kisgyermekkorban megfelelő eszközként működik népi hagyományaink megismeréséhez. Általa megismerkedhetünk a népzenével, népi hangszerekkel, népviseletekkel, népszokásokkal és a hagyományos értékrendekkel- hiszen ezek kéz a kézben járnak. Hagyományaink megőrzése és azok megélése mellett, a néptánc számos más előnnyel járhat. A társas kapcsolatok, a test, a lélek és a gondolkodásmód síkjain is mind-mind kitűnően fejleszt vagy- a lélek esetében- ápolja azt.

 

Tábori Sára - néptáncpedagógus

 

 

 

 

 

 

 

 

Sztik Boglárka - néptáncpedagógus 

 

Heiger József - néptáncpedagógus

Óvodás korom óta életemben kulcs fontotsságú szerepet tölt be a néptánc. Gyermekként a Forrás Néptáncegyüttesben táncoltam, majd iskolás koromban megvilágosodott számomra, hogy ez egy életre szól. Több mint 25 évet táncoltam a Forrás Néptánceyüttesben, ez az diőszak mindig is meghatározó része lesz életemnek.

 2010 óta  Pesovár Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolában tevékenykedem székhelyi és telephelyi csoprotok mellett. 2019-ben az oktatás mellett elkezdtem profi táncos pályafutásom a gösöllői Urban Verbunk Társualtban, amelyből sok erőt merítek pedagógusként. 2020-ban a Magyar Táncművészeti Egyetem alapszakát sikerese elvégeztem. A Pesovár Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola mellett, Gödöllőn az Urbán Verbunk Alapfokú Művészeti Iskolában is pedagógusként tevékenykedek.

2022-ben Pest Megye Népművészetéért díjat vehettem át szakmai munkám elismerésekén, ami számomra hatalmas elismerés. 

 

 

 

Gyenese Krisztián - néptáncpedagógus

A néptánccal való kapcsolatom 2015-ben kezdődött Zalaegerszegen, a Zalai Táncegyüttes egyik utánpótlás csoportjában. 2018-ban felkerültem a .felnőtt táncegyüttesbe, ahol 2 évig táncoltam.

Számomra a tánc nem csak mozgásforma, annál sokkal több, ha valaki ebbe belecsöppen és igazán beleszeret, annak élete és a mindennapjai részévé válik. Rengeteg dolgot ad a mozgáson kívül, csapatszellemre nevel, fejleszt a koncentrációban, és mindig van benne kihívás. Talán ezek a dolgok fogtak meg leginkább. Számomra a néptánc nemcsak egy hobbi lett.

Ezek az évek, és élmények annyira meghatározóak voltak az életemben, hogy jelentkeztem a Magyar Táncművészeti Egyetemre, ahova 2019-ben felvételt is nyertem. Jelenleg Budapesten és Zalaegerszegen is több csoportban oktatok. Táncos pályafutásomat, tanulmányaimat Budapesten folytatom. Legfőbb célom, hogy a gyerekek is megtalálják azt az élményt, amit sajnos én nagyon későn tapasztaltam meg és, hogy rájöjjenek arra, hogy milyen fontos a hagyomány és a kultúra fennmaradásának kérdése.

 

 

Győri-Sipos Gergő - néptáncpeagógus

Először Általános Iskolában találkoztam a néptánccal délutáni foglalkozásként, majd később Budafokon a Nádasdy AMI-ban kezdtem meg a tanulmányaimat. Érettségi után Fóton a néptánc tagozaton folytattam tovább, ahol kiváló pedagógusoktól, mesterektől tanulhattam. Fót után a Táncművészeti Egyetemi tanulmányaimat folytattam. Az iskolák után gyakorlatot óvodákban, iskolákban szereztem, ahol több csoportot tanítottam. Jelenleg a Garabonciás Néptáncegyüttes Művészeti vezetőjeként dolgozom. A Pesovár AMI-ban két csoportot tanítok. Diósdon a Naprózsa csoportot, Érden a Szádorgó csoportot. Bemutatkozásom végét egy számomra fontos idézettel zárom.

„A hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg. Nem őrizni kell, mert nem rab. Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket!” Sebő Ferenc

 

 

Palagyi Szilárd - néptáncpedagógus

4 éves korom végén ismerkedtem meg a néptánccal, mely a kezdeti hobbiból hamar életcéllá és hivatássá nőtte ki magát. Kolozsváron, valamit a martonvásári Százszorszép Táncegyüttesben is táncoltam, mielőtt a Forrás tagja - és a mai napig aktív táncosa - lettem 2014-ben. 2019-ben elkezdtem tanulmányaimat a Budapest Gazdasági Egyetemen, majd rá egy évre párhuzamosan a Táncművészeti Egyetemen is. Fő céljaim között szerepel a tanítványok tánctudásának és ritmusérzékének fejlesztése, illetve a tánc iránti alázat és közösségi összetartozás erősítése. Fontos szerepet játszik az életemben a tánc- és zenefolklorisztikai gyűjtőmunka, valamint mindezek megismertetése növendékeimmel. Szakmai munkásságomat remélem nem csak a tanításban, hanem a hivatásos együttesi létben is tudom kamatoztatni. Az eddig elért szólista és csoportos eredményeim jelentik számomra hogy jó úton járok.

 

 

 

Körömi Máté - néptáncpedagógus

Táncosi "pályafutásomat" a családomnak köszönhetem, hiszen ők voltak azok, akik erre az útra tereltek, és születésem óta segítették fejlődésemet. Szüleim, illetve nővérem is hosszú éveken át tartoztak a Forrás család kötelékéhez, 13 éve engem is beirattak a Pesovárba, ekkor kezdődött a magyar néptánc iránti szenvedélyem. Már akkoriban is tudtam, hogy valamilyen formában ezzel szeretnék foglalkozni a jövőben, ezt szeretném hivatásomnak. 2022-ben sikeresen felvételt nyertem a Magyar Táncművészeti Egyetemre és megkezdtem tanulmányaimat a táncos és próbavezető szakon.

Az elmúlt években rengeteg mestertől tanulhattam, inspirálódtam, sok új ismeretet szereztem. Célom, hogy pedagógusi munkásságom során én is hasonlóképp inspiráló legyek tanítványaim számára, igyekszem tudásomat átadni nekik mind szakmailag, mind emberileg.

A legnagyobb visszaigazolás számomra a csoportszinten, illetve szólistaként elért eredményeink, eredményeim. Így remélem a tánctanári munkásságom során elérhetem, illetve megadhatom tanítványaimnak mindazt, amit jómagam is átéltem, legyen szó egy szuper közösségről, a színpadi élményekről, vagy a különböző versenyekről, fesztiválokról.

 

Forrás Néptáncegyüttes művészeti vezetői és koreográfusaink

Módos Máté - tánckarvezető, koreográfus

Általános iskolás korom végén ismerkedtem meg a néptánccal és a kezdeti hobbi hamar életcéllá és hivatássá nőtte ki magát. A győri Lippentő, majd a Szentendre Táncegyüttes tagja lettem, később pedig felvételt nyertem a Magyar Állami Népi Együttesbe, ahol mind a mai napig tánckari tag vagyok. Az ELTE BTK Néprajz tanszékén néprajz alapszakos, a Magyar Táncművészeti Egyetemen pedig néptánc pedagógus diplomát szereztem. 17 éves korom óta tanítok, 10 éve a Műegyetemi Néptánc Együttesben, valamint több hazai és erdélyi együttesnél volt már szerencsém oktatni és koreográfiát készíteni. Emellett fontos szerepet játszik az életemben a tánc,- és zenefolklorisztikai gyűjtőmunka, valamint mindezek megismertetése a mindenkori növendékeimmel. 
Az elmúlt években számos szakmai elismerésben részesültem: Örökös aranysarkantyús táncos,- Junior Príma Primissima,- valamint Nívódíjas Koreográfusi díj. Célom a néptánc iránti fanatikus rajongásom átadása, az autenticitás legszélesebb és legmélyebb spektrumainak megismertetése, és mindezek rendkívül változatos formában történő adaptálása a színpadon.

 

Módosné Almási Berta Csilla - tánckarvezető, koreográfus

Amióta csak az eszemet tudom, jelen van az életemben a tánc. Gyermekként a békési Belencéres Néptáncegyüttesben kezdtem, majd később a Bartók Béla Művészeti Szakközépiskolában végeztem néptánc szakon. 2014-ben felvételt nyertem a Magyar Nemzeti Táncegyüttesbe, majd egy évvel később a Magyar Állami Népi Együttesbe, amelynek jelenleg is tagja vagyok. 2017-ben diplomát szereztem a Magyar Táncművészeti Egyetem táncos- és próbavezető szakán, ugyan ebben az évben lettem a Műegyetemi Néptáncegyüttes művészeti vezetője. Az elmúlt években a férjemmel együtt több gyűjtőutat is szerveztünk a Kárpát-medence különböző pontjain, valamint alkotói munkát is végeztünk számos hazai, és határon túli hivatásos, és amatőr együttesnél egyaránt.

Forrás Néptáncegyüttes társművészeti vezetői

Fundák Kristóf - szakmai tanácsadó, koreográfus

7 éves koromban kezdtem táncolni és a szenvedély a hosszú évek folyamán hivatássá változott. Csaknem 10 éve foglalkozom gyermekek néptánc oktatásával Budapesten és környékén. Az elmúlt években számos szakmai elismerésben részesültem: Örökös Arany Sarkantyús-díj, Koreográfusi-díj, Kiváló minősítés a Néptáncosok Országos Bemutató Színpadán az angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttessel, melynek művészeti vezetője vagyok.

Célom, hogy a legnagyobb szeretettel és a legmagasabb minőségben tudjam átadni tudásomat és táncszeretetemet az erre nyitott gyermekeknek.

 

Fundák-Kaszai Lili - szakmai tanácsadó, koreográfus

Hat évesen kezdtem néptáncolni a jászfényszarui Iglice Gyermeknéptánc Együttesben. Általános iskolai tanulmányaim végeztével a kecskeméti Kodály Iskola ének-zene tagozatos gimnáziumi osztályába jártam másfél évig, ahonnan a váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskola népi ének szakára vezetett utam.

2008 tavaszán középfokú okj-s népzenész-népi énekes képesítést szereztem. Középiskolai éveimtől és jelenleg is a jászberényi Jászság Népi Együttes tagja vagyok. A Károli Gáspár Református Egyetem kommunikáció-média szakát abszolváltam.

2012 szeptemberétől Magyar Táncművészeti Főiskola néptánc szakirányára járok. Megtalálhattok még a BaHorKa-ban , Besh o droM zenekarban és a Czifra Táncegyüttesben.

Munkatársaink

Varjú Edéné - jelmeztáros

 

Haász Magdolna - recepciós

Marek Edit - recepciós

Ujczné Varga Edit - technikai munkatárs