Vezetőség

Szigetvári József - művészeti igazgató

A hetvenes években gimnazistaként találkoztam közvetlenül a néptánccal. Annak ellenére, hogy nagymamám az Állami Népi Együttes egyik alapító tagja volt (az Ecseri Gyöngyösbokréta Együttest vezette, és nem kis része volt az Ecseri lakodalmas című világhírű műsor színpadra állításában) gyermekkoromban valahogy kimaradt a néptánc. Legnagyobb szerencsémre, az kezdet kezdetén az éppen indulófélben lévő táncházmozgalomba sikerült bekapcsolódni, ott voltam a legendás Liszt Ferenc téri első táncházban, és ámuló szemekkel néztem a táncolókat. Aztán a Kassák Klubban jártam, ahol megismerkedtem Halmos Bélával, Sebő Ferenccel, Sebestyén Mártával. Mindezek, és gimnazista barátaim hatására (akik szép számmal táncoltak különböző együttesekben) egy kettőre egy néptáncegyüttes próbatermében találtam magam. Ennek immár kb. 40 éve. Azóta sem tudtam elszakadni.
1983-ban, amikor az első gyerekcsoportomat kezdtem el vezetni az érdi Művelődési Központban, majd 1984-ben, amikor a Forrás Néptáncegyüttest megalapítottam (akkor még senki, én sem tudtam hogy a néptánc szakkör egyszer a „Forrás” lesz) eszembe sem jutott, hogy egy szép napon a próbatermi munkát felváltja az „igazgatás”, hogy egyszer igazgató leszek. Ha megválaszthatnám, hogy melyik az élvezetesebb (tanítani, vagy vezetni) biztos az első mellett voksolnék. Persze az utóbbinak is meg van a maga szépsége, de nem tud olyan szép és lélekemelő lenni, mint a próbatermi munka. Szeretem a néptáncot, küldetésnek tartom az életben tartását, hiszek a közösség erejében, és megkérdőjelezhetetlenül fontosnak érzem a nemzeti kultúra védelmét. Éppen ezért, megfigyelve a napjainkba végbemenő társadalmi és kulturális változásokat, egyre több dolgom akad…

 

 

Fábián Fanni - ügyvezető igazgató, néptáncpedagógus

1999-ben találkoztam először a Forrás Néptáncegyüttessel óvódásként, a Palánta csoportban kezdtem meg együttesi pályafutásom. 20 évig, 2019-ig a Forrás Néptáncegyüttes tagja voltam tánckari tagként. 6 éve a Pesovár Ferenc Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolában pedagógusként dolgozom, átadom mindazt  a szellemiséget amit az együttesben megtanulhattam.

 

 

 

 

 


 

Igazgatóhelyettesek, Titkárság

Papp Richárd Olivér - Igazgatóhelyettes , néptáncpedagógus

A tánccal való megismerkedésem általános iskolában, 4-es koromban ért, mikor az akkori legjobb barátom elhívott néptáncórára magával. Fantasztikus élményben volt részem és össze teszem a két kezemet, hogy akkor igent mondtam erre a lehetőségre. 

A táncos karrierem legmeghatározóbb élménye az volt, amikor Sánta Gergő és Deffend Irén ( A Forrás Néptáncegyüttes egykori táncosa, a Corvinus Néptáncegyüttes művészeti vezetője) megalkotta Százhalombattán az önálló, egész estés darabjukat, megemlékezve a március 15-én elhunyt hősökre. Itt fogalmazódott meg bennem az, hogy ez a foglalkozás nekem több, mint egy hobbi.

Ezt követően, középiskolás koromban az akkori csoportunk vezetését átvette Fundák Kristóf és Fundák Kaszai Lili akiknek a szellemiségük és habitusuk, valamint az alázatuk és fanatizmusuk annyira megfogott, hogy az érettségit követően nagy dilemmába estem, hogy még is melyik utat válasszam? A művész világot, vagy a gazdaságit? Végül a Budapesti Gazdasági Egyetemen töltött egy évemet követően átjelentkeztem a Magyar Táncművészeti Egyetemre, melyet sikeresen el is végeztem.

A tanítást már az egyetemi éveim alatt megkezdtem, így örömmel töltött el, hogy azt amit az egyetemen megtanultam, a gyakorlatban már ki is próbálhattam. Mivel még csak 6 éve tanítok, így még a pályám elejét koptatom. Viszont szerencsésnek gondolom magamat, mert ez alatt az idő alatt olyan emberekkel tudtam együtt dolgozni, akár egy - egy projekt által, akár pedagógustársként, amely erősen meghatározta azt a Ricsi bácsit, aki jelenleg vagyok. Sokat köszönhetek nekik.

Örömmel tölt el, hogy a pályám során számos megerősítést, valamint jó tanácsot kaphattam olyan emblematikus emberektől a szakmában, amely egy jó visszaigazolás arra, hogy jó úton járok, valamint egy remek kis útravaló a továbbiakra. Mint ezeket támasztja alá a tanítványaimmal elért díjak, elismerések is. 

Jelenleg több korosztályt is oktatok, egészen a pici ovisoktól az idősebb Senior korosztályig, valamint jelenleg is aktívan táncolok Százhalombattán a Forrás Néptáncegyüttesben. 

2020. novemberében óriási megtiszteltetés ért, mikor kineveztek az iskolánk igazgatóhelyettesévé. Ez nagy izgalommal és örömmel tölt el! 

 

Fazekasné Horváth Tímea - iskolatitkár

Fazekasné Horváth Tímea vagyok; anya, feleség, kertész, szakács, állatszerető, kézműves, irodai dolgozó, és még sorakozhatnának tovább itt azok a tevékenységek, amik meghatároznak engem. Most azonban első sorban a művészeti tevékenységem, azon belül is különösen a néptánc oldaláról szeretnék bemutatkozni.

Több szálon keresztül is kapcsolódom a néptáncoz; 1984-ben, a gimnáziumban találkoztam vele először. Kísérletezésként a barátaimmal el kezdtünk járni a próbákra. Ennek aztán az lett az eredménye, hogy a Forrás Néptáncegyüttes alapító tagja lettem. Hosszú éveken keresztül aktív tagja is maradtam az együttesnek, egy nagyon jó és összetartó csapatnak. Majd később pedig lányom, folytatva a hagyományt, négy éves korától egészen huszonnégy éves koráig táncolt. Azóta is szívesen veszünk részt az évfordulós műsorokon.

Továbbá a Summerfest nemzetközi néptánc fesztivál külföldről érkező táncosait immár huszonöt éve fogadjuk az otthonunkba az itt tartózkodásuk alatt.

Életem nagy részét az idegenforgalom területén töltöttem, de távolról így is segítettem az együttes munkáját, különösen a turnék előkészületei kapcsán.

Nagy örömmel tölt el, hogy jelenleg ezt a csapatot erősíthetem, hiszen a tánc, a hagyományok és a magyar kultúra, illetve ezeknek a tovább adása a fiatalabb generációknak, nagy szívügyem.

 

Tanáraink

Asztalos-Kiss Zsuzsanna - néptáncpedagógus

Nincs elérhető leírás.A tánccal való elkötelezettségem már általános iskolás koromban egyértelművé vált.

Táncos tudásom a középiskolai évek alatt és az után is a szolnoki Tisza Táncegyüttes műhelyében mélyült el. A tanításban és az alkotásban egyaránt Mihályi Gábor, az együttes akkori művészeti vezetője inspirált. 

Ezek hatására a középiskolás évek után a Magyar Táncművészeti Főiskola néptánc pedagógus szakát végeztem el, miközben már aktívan tanítottam.  Csoportjaim, a szolnoki Corvinka Gyermek Néptáncegyüttes több korosztálya, valamint a Tisza Táncegyüttes pedagógusi pályám alapját képezték.

Örömmel tölt el, hogy pályám során számos megerősítést kaphattam általam nagyra becsült szakemberektől. Így nagy büszkeség a számtalan antológiás koreográfia, a kiemelkedő csoportos, szólista és kamara eredmények, az  Oktatási Hivatal által 2 alkalommal megkapott pedagógiai Nívódíj, és az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület "Örökség Díjas Pedagógusa" kitűntetés.

Életem 2015-ben vett fordulatot, amikor kis családommal - férjemmel és 2 kisgyermekemmel - Százhalombattára költöztünk. Azóta mindazt a tudást, amit életem 20 éves pályafutása alatt megszereztem, igyekszem a Forrás Néptáncegyüttes és a pesováros gyerekek szolgálatába állítani.

Nagy büszkeség számomra, hogy 2020. óta a Közép-Magyarországi Régió elnökeként tevékenykedhetem az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesületben.

 

Heiger József - néptáncpedagógus

Óvodás korom óta életemben kulcs fontotsságú szerepet tölt be a néptánc. Gyermekként a Forrás Néptáncegyüttesben táncoltam, majd iskolás koromban megvilágosodott számomra, hogy ez egy életre szól. 2010 óta  Pesovár Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolában tevékenykedem székhelyi és telephelyi csoprotok mellett. 2019-ben az oktatás mellett elkezdtem profi táncos pályafutásom, amelyből sok erőt merítek pedagógusként. 2020-ban a Magyar Táncművészeti Egyetem alapszakát sikerese elvégeztem. 

 

 

 

 

 

Gyenese Krisztián - néptáncpedagógus

A néptánccal való kapcsolatom 2015-ben kezdődött Zalaegerszegen, a Zalai Táncegyüttes egyik utánpótlás csoportjában. 2018-ban felkerültem a .felnőtt táncegyüttesbe, ahol 2 évig táncoltam.

Számomra a tánc nem csak mozgásforma, annál sokkal több, ha valaki ebbe belecsöppen és igazán beleszeret, annak élete és a mindennapjai részévé válik. Rengeteg dolgot ad a mozgáson kívül, csapatszellemre nevel, fejleszt a koncentrációban, és mindig van benne kihívás. Talán ezek a dolgok fogtak meg leginkább. Számomra a néptánc nemcsak egy hobbi lett.

Ezek az évek, és élmények annyira meghatározóak voltak az életemben, hogy jelentkeztem a Magyar Táncművészeti Egyetemre, ahova 2019-ben felvételt is nyertem. Jelenleg Budapesten és Zalaegerszegen is több csoportban oktatok. Táncos pályafutásomat, tanulmányaimat Budapesten folytatom. Legfőbb célom, hogy a gyerekek is megtalálják azt az élményt, amit sajnos én nagyon későn tapasztaltam meg és, hogy rájöjjenek arra, hogy milyen fontos a hagyomány és a kultúra fennmaradásának kérdése.

Forrás Néptáncegyüttes művészeti vezetői és koreográfusaink

Módos Máté - tánckarvezető, koreográfus

Általános iskolás korom végén ismerkedtem meg a néptánccal és a kezdeti hobbi hamar életcéllá és hivatássá nőtte ki magát. A győri Lippentő, majd a Szentendre Táncegyüttes tagja lettem, később pedig felvételt nyertem a Magyar Állami Népi Együttesbe, ahol mind a mai napig tánckari tag vagyok. Az ELTE BTK Néprajz tanszékén néprajz alapszakos, a Magyar Táncművészeti Egyetemen pedig néptánc pedagógus diplomát szereztem. 17 éves korom óta tanítok, 10 éve a Műegyetemi Néptánc Együttesben, valamint több hazai és erdélyi együttesnél volt már szerencsém oktatni és koreográfiát készíteni. Emellett fontos szerepet játszik az életemben a tánc,- és zenefolklorisztikai gyűjtőmunka, valamint mindezek megismertetése a mindenkori növendékeimmel. 
Az elmúlt években számos szakmai elismerésben részesültem: Örökös aranysarkantyús táncos,- Junior Príma Primissima,- valamint Nívódíjas Koreográfusi díj. Célom a néptánc iránti fanatikus rajongásom átadása, az autenticitás legszélesebb és legmélyebb spektrumainak megismertetése, és mindezek rendkívül változatos formában történő adaptálása a színpadon.

 

Módosné Almási Berta Csilla - tánckarvezető, koreográfus

Amióta csak az eszemet tudom, jelen van az életemben a tánc. Gyermekként a békési Belencéres Néptáncegyüttesben kezdtem, majd később a Bartók Béla Művészeti Szakközépiskolában végeztem néptánc szakon. 2014-ben felvételt nyertem a Magyar Nemzeti Táncegyüttesbe, majd egy évvel később a Magyar Állami Népi Együttesbe, amelynek jelenleg is tagja vagyok. 2017-ben diplomát szereztem a Magyar Táncművészeti Egyetem táncos- és próbavezető szakán, ugyan ebben az évben lettem a Műegyetemi Néptáncegyüttes művészeti vezetője. Az elmúlt években a férjemmel együtt több gyűjtőutat is szerveztünk a Kárpát-medence különböző pontjain, valamint alkotói munkát is végeztünk számos hazai, és határon túli hivatásos, és amatőr együttesnél egyaránt.

Forrás Néptáncegyüttes társművészeti vezetői

Fundák Kristóf - szakmai tanácsadó, koreográfus

7 éves koromban kezdtem táncolni és a szenvedély a hosszú évek folyamán hivatássá változott. Csaknem 10 éve foglalkozom gyermekek néptánc oktatásával Budapesten és környékén. Az elmúlt években számos szakmai elismerésben részesültem: Örökös Arany Sarkantyús-díj, Koreográfusi-díj, Kiváló minősítés a Néptáncosok Országos Bemutató Színpadán az angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttessel, melynek művészeti vezetője vagyok.

Célom, hogy a legnagyobb szeretettel és a legmagasabb minőségben tudjam átadni tudásomat és táncszeretetemet az erre nyitott gyermekeknek.

 

Fundák Kaszai Lili - szakmai tanácsadó, koreográfus

Hat évesen kezdtem néptáncolni a jászfényszarui Iglice Gyermeknéptánc Együttesben. Általános iskolai tanulmányaim végeztével a kecskeméti Kodály Iskola ének-zene tagozatos gimnáziumi osztályába jártam másfél évig, ahonnan a váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskola népi ének szakára vezetett utam.

2008 tavaszán középfokú okj-s népzenész-népi énekes képesítést szereztem. Középiskolai éveimtől és jelenleg is a jászberényi Jászság Népi Együttes tagja vagyok. A Károli Gáspár Református Egyetem kommunikáció-média szakát abszolváltam.

2012 szeptemberétől Magyar Táncművészeti Főiskola néptánc szakirányára járok. Megtalálhattok még a BaHorKa-ban , Besh o droM zenekarban és a Czifra Táncegyüttesben.

Munkatársaink

Varjú Edéné - jelmeztáros

 

Haász Magdolna - recepciós

 

Ujczné Varga Edit - technikai munkatárs