Vezetőség

Szigetvári József - művészeti igazgató

A hetvenes években gimnazistaként találkoztam közvetlenül a néptánccal. Annak ellenére, hogy nagymamám az Állami Népi Együttes egyik alapító tagja volt (az Ecseri Gyöngyösbokréta Együttest vezette, és nem kis része volt az Ecseri lakodalmas című világhírű műsor színpadra állításában) gyermekkoromban valahogy kimaradt a néptánc. Legnagyobb szerencsémre, az kezdet kezdetén az éppen indulófélben lévő táncházmozgalomba sikerült bekapcsolódni, ott voltam a legendás Liszt Ferenc téri első táncházban, és ámuló szemekkel néztem a táncolókat. Aztán a Kassák Klubban jártam, ahol megismerkedtem Halmos Bélával, Sebő Ferenccel, Sebestyén Mártával. Mindezek, és gimnazista barátaim hatására (akik szép számmal táncoltak különböző együttesekben) egy kettőre egy néptáncegyüttes próbatermében találtam magam. Ennek immár kb. 40 éve. Azóta sem tudtam elszakadni. 1983-ban, amikor az első gyerekcsoportomat kezdtem el vezetni az érdi Művelődési Központban, majd 1984-ben, amikor a Forrás Néptáncegyüttest megalapítottam (akkor még senki, én sem tudtam hogy a néptáncszakkör egyszer a „Forrás” lesz) eszembe sem jutott, hogy egy szép napon a próbatermi munkát felváltja az „igazgatás”, hogy egyszer igazgató leszek. Ha megválaszthatnám, hogy melyik az élvezetesebb (tanítani, vagy vezetni) biztos az első mellett voksolnék. Persze az utóbbinak is meg van a maga szépsége, de nem tud olyan szép és lélekemelő lenni, mint a próbatermi munka. Szeretem a néptáncot, küldetésnek tartom az életben tartását, hiszek a közösség erejében, és megkérdőjelezhetetlenül fontosnak érzem a nemzeti kultúra védelmét. Éppen ezért, megfigyelve a napjainkba végbemenő társadalmi és kulturális változásokat, egyre több dolgom akad…

                                                         

                                               Asztalos-Kiss Zsuzsanna - megbízott igazgató

A tánccal való elkötelezettségem már általános iskolás koromban egyértelművé vált.
Táncos tudásom a középiskolai évek alatt és az után is a szolnoki Tisza Táncegyüttes műhelyében mélyült el. A tanításban és az alkotásban egyaránt Mihályi Gábor, az együttes akkori művészeti vezetője inspirált. 

Ezek hatására a középiskolás évek után a Magyar Táncművészeti Főiskola néptáncpedagógus szakát végeztem el, miközben már aktívan tanítottam.  Csoportjaim, a szolnoki Corvinka Gyermek Néptáncegyüttes több korosztálya, valamint a Tisza Táncegyüttes pedagógusi pályám alapját képezték.
Örömmel tölt el, hogy pályám során számos megerősítést kaphattam általam nagyra becsült szakemberektől. Így nagy büszkeség a számtalan antológiás koreográfia, a kiemelkedő csoportos, szólista és kamara eredmények, az  Oktatási Hivatal által 2 alkalommal megkapott pedagógiai Nívódíj, és az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület "Örökség Díjas Pedagógusa" kitűntetés.

Életem 2015-ben vett fordulatot, amikor kis családommal - férjemmel és 2 kisgyermekemmel - Százhalombattára költöztünk. Azóta mindazt a tudást, amit életem 20 éves pályafutása alatt megszereztem, igyekszem a Forrás             Néptáncegyüttes és a pesováros gyerekek szolgálatába állítani. A közel 400 gyerek oktatása, az iskola életének irányítása új lendületet adó, inspiráló és napi megújításra készetető feladat.

Igazgatóhelyettesek

 

 

Nagy Péter Gábor

Százhalombattai lakosként már több mint 15 éve a Forrás Néptáncegyüttes deszkáit koptatom, jelenleg a felnőtt együttes tagja és tánckarvezetőjeként is. Immáron nem csak hobbiként, hanem hivatásként is választottam a Kárpát-medencei népek táncainak tanulását és tanítását, a Magyar Táncművészeti Egyetem mesterszakos végzős hallgatójaként a táncpedagógusi pályára lépve. Emellett az ELTE BTK történelem alapszakos hallgatójaként – német minorral – bölcsész diplomát szereztem 2016 februárjában.

Életem meghatározó fordulópontjai közé tartozik a békéscsabai Országos Felnőtt Szólótánc Versenyének döntőjébe kerülése, ahol még díjat nem sikerült szereznem, de ami késik, nem feltétlen múlik, az álmok pedig akkor válnak valóra, ha beteljesülnek: a határ lehet a csillagos ég.

https://www.youtube.com/watch?v=xMSuFYNZZTI

https://www.youtube.com/watch?v=6BXVD31igY8

Végezetül pedig életem egyik legszebb ajándékát vehettem át 2017. szeptember 8-án a Battai Napok megnyitójának keretében, amikor is Százhalombatta Város Képviselő-testületének egyöntetű döntése alapján az adott évben Százhalombatta közéletében, közösségi életében kifejtett tevékenység elismeréseként ”Közösségért Díjban” részesítettek. Hatalmas elismerés és óriási köszönetnyilvánítással tartozok érte, ígérem, a jövőben is a közösségi lét, forma és szellemiség vezérel majd az élet bármely területén.

                                                         

Rásó Luca

A néptánccal 4 éves koromban ismerkedtem meg a Bihari János Táncegyüttesben, melynek 2015-ig tagja is voltam. Ott ragadott meg olyannyira, hogy, jelentkeztem a Magyar Táncművészeti Főiskolára, hogy néptánc pedagógus lehessek. A Főiskola elvégzése után 2009-ben pedig elkezdtem tanítói pályafutásomat a Pesovár Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolában, ahol 2016 szeptemberétől a Tanügyi igazgatóhelyettesi posztot is ellátom. Büszkeséggel tölt el, hogy egy ilyen csodálatos és sokszínű kultúrát közvetíthetek a gyermekeknek.

 

 

 

Tanáraink

Zsille Dóra

A táncos pályafutásomat 8 éves koromban kezdtem a Forrás Néptáncegyüttesben. Először hobbiként tekintettem a táncolásra: érettségit követően a Károli 

Gáspár Református Egyetemre jártam magyar szakra és ezzel párhuzamosan a százhalombattai óvodás csoportnál voltam pedagógiai asszisztens, majd az életem egyre meghatározóbb részévé vált az oktatás és 2003-tól a hivatalosan is a Pesovár Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusa lettem.

Ekkor határoztam el, hogy a Magyar Táncművészeti Főiskola táncos-és próbavezető, majd néptánctanári szakát is elvégzem.
2009-ben Százhalombatta Város Önkormányzata Kultúráért-díjban részesített, valamint 2014-ben Pest Megye Népművészetéért Díjat kaptam.

 

                                                        Fábián Zsófia

1998. szeptembere óta táncolok, édesanyám szorgalmazta és kitartóan támogatta első táncos lépéseimet. Gyerekként nem is annyira a tánc, inkább a közösség ereje fogott meg. Szerettem a próbákat, a fellépéseket, a turnékat. Jó volt látni az országot és később a nagyvilágot a színpadról.
 
Számomra a tanár mindig követendő példa volt, de még ennél is nagyobb szerepe volt annak, amikor vendég alkotóként
 Kocsis Enikő és Fitos Dezső készített nekünk egy koreográfiát, ráadásul éppen bukovinait, ami engem személy szerint is megérintett.‎

Talán ekkor kezdett érdekelni a táncművészet, mint komplex színpadi kifejezési forma.
Apai ágról nagyszüleim bukovinai székelyek voltak. Egy telken laktunk velük, olyan volt náluk lenni, mintha visszautaztam volna az időben. Nagyon sokat tanultam tőlük, még családi néprajzi gyűjtéseink is vannak. Sok olyan szokást tartottak, amit más nem, én pedig ebbe nevelődtem bele. Ezeket később koreográfiáimban sikerrel tudtam tovább adni. 
Szerelmemet is a Forrás Néptáncegyüttesnek köszönhetően ismertem meg egy Lengyel országi turné alkalmával ahol már tanárként vehettem részt. Tavaly pedig megszületett kisfiúnk Musa Mátyás. Matykó a pocakomba találkozott először a próbaterem hangulatával. Az idei évben már ő és apukája ad nekem erőt, kitartást és inspirációt a termékeny és reményeim szerint sikeres munkámhoz.
 

                                                         

Sági Susan

15 éves korom óta vagyok a Forrás Néptáncegyüttes tagja. 1989-ben kezdtem el néptáncot tanítani az akkori óvodás csoportnak. Végzettségeim: óvoda- és fejlesztőpedagógus, tanító és szakvizsgázott pedagógus. Hivatásomnak tartom, hogy megszeressék a gyerekek a magyar néptáncot és egy olyan közösségbe kerüljenek, ahol nem csak a tehetségük, mozgáskultúrájuk, hagyományismeretük fejlődik, hanem rátermettségük is, melynek segítségével megállják a helyüket az életben. Az itt kialakult barátságok egy életen át elkísérik őket.

 

 

                                          

 

 

Papp Richárd Olivér

Rásó Barnabás

Heiger József

Állandó vendég koreográfusaink

Fundák Kristóf
7 éves koromban kezdtem táncolni és a szenvedély a hosszú évek folyamán hivatássá változott. Csaknem 10 éve foglalkozom gyermekek néptánc oktatásával Budapesten és környékén. Az elmúlt években számos szakmai elismerésben részesültem: Örökös Arany Sarkantyús-díj, Koreográfusi-díj, Kiváló minősítés a Néptáncosok Országos Bemutató Színpadán az angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttessel, melynek művészeti vezetője vagyok. Célom, hogy a legnagyobb szeretettel és a legmagasabb minőségben tudjam átadni tudásomat és táncszeretetemet az erre nyitott gyermekeknek.

 

 

 

Fundák-Kaszai Lili
Hat évesen kezdtem néptáncolni a jászfényszarui Iglice Gyermeknéptánc Együttesben. Általános iskolai tanulmányaim végeztével a kecskeméti Kodály Iskola ének-zene tagozatos gimnáziumi osztályába jártam másfél évig, ahonnan a váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskola népi ének szakára vezetett utam. 2008 tavaszán középfokú okj-s népzenész-népi énekes képesítést szereztem. Középiskolai éveimtől és jelenleg is a jászberényi Jászság Népi Együttes tagja vagyok. A Károli Gáspár Református Egyetem kommunikáció-média szakát abszolváltam. 2012 szeptemberétől Magyar Táncművészeti Főiskola néptánc szakirányára járok. Megtalálhattok még a BaHorKa-ban , Besh o droM zenekarban és a Czifra Táncegyüttesben.

 

 

 

 
 

Munkatársaink

Fejesné Szigetvári Zsuzsanna - jelmeztáros,ruha- és ékszerkészítő

 

Kalmár Bernadett - gazdasági ügyintéző

 

Óvári Mária - recepciós