Vezetőség

Szigetvári József - együttes és  művészeti igazgató

A hetvenes években gimnazistaként találkoztam közvetlenül a néptánccal. Annak ellenére, hogy nagymamám az Állami Népi Együttes egyik alapító tagja volt (az Ecseri Gyöngyösbokréta Együttest vezette, és nem kis része volt az Ecseri lakodalmas című világhírű műsor színpadra állításában) gyermekkoromban valahogy kimaradt a néptánc. Legnagyobb szerencsémre, az kezdet kezdetén az éppen indulófélben lévő táncházmozgalomba sikerült bekapcsolódni, ott voltam a legendás Liszt Ferenc téri első táncházban, és ámuló szemekkel néztem a táncolókat. Aztán a Kassák Klubban jártam, ahol megismerkedtem Halmos Bélával, Sebő Ferenccel, Sebestyén Mártával. Mindezek, és gimnazista barátaim hatására (akik szép számmal táncoltak különböző együttesekben) egy kettőre egy néptáncegyüttes próbatermében találtam magam. Ennek immár kb. 40 éve. Azóta sem tudtam elszakadni.
1983-ban, amikor az első gyerekcsoportomat kezdtem el vezetni az érdi Művelődési Központban, majd 1984-ben, amikor a Forrás Néptáncegyüttest megalapítottam (akkor még senki, én sem tudtam hogy a néptánc szakkör egyszer a „Forrás” lesz) eszembe sem jutott, hogy egy szép napon a próbatermi munkát felváltja az „igazgatás”, hogy egyszer igazgató leszek. Ha megválaszthatnám, hogy melyik az élvezetesebb (tanítani, vagy vezetni) biztos az első mellett voksolnék. Persze az utóbbinak is meg van a maga szépsége, de nem tud olyan szép és lélekemelő lenni, mint a próbatermi munka. Szeretem a néptáncot, küldetésnek tartom az életben tartását, hiszek a közösség erejében, és megkérdőjelezhetetlenül fontosnak érzem a nemzeti kultúra védelmét. Éppen ezért, megfigyelve a napjainkba végbemenő társadalmi és kulturális változásokat, egyre több dolgom akad…

 

Heiger-Fábián Fanni - Magyarok Öröksége Alapítvány ügyvezető igazgató

1999-ben találkoztam először a Forrás Néptáncegyüttessel óvódásként, a Palánta csoportban kezdtem meg együttesi pályafutásom. 20 évig, 2019-ig a Forrás Néptáncegyüttes tagja voltam tánckari tagként. 6 éve a Pesovár Ferenc Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolában pedagógusként dolgozom, átadom mindazt  a szellemiséget amit az együttesben megtanulhattam. 2020 szeptembere óta a Magyarok Öröksége Alapítvány ügyvezetőjeként segítem az együttes munkáját. 

 

 

 

 

 

 

Musa-Fábián Zsófia- PFAMI igazagtó, néptáncpedagógus

 

 

Igazgatóhelyettesek, Titkárság

 

 

Fazekasné Horváth Tímea - iskolatitkár

Fazekasné Horváth Tímea vagyok; anya, feleség, kertész, szakács, állatszerető, kézműves, irodai dolgozó, és még sorakozhatnának tovább itt azok a tevékenységek, amik meghatároznak engem. Most azonban első sorban a művészeti tevékenységem, azon belül is különösen a néptánc oldaláról szeretnék bemutatkozni.Több szálon keresztül is kapcsolódom a néptáncoz; 1984-ben, a gimnáziumban találkoztam vele először. Kísérletezésként a barátaimmal el kezdtünk járni a próbákra. Ennek aztán az lett az eredménye, hogy a Forrás Néptáncegyüttes alapító tagja lettem. Hosszú éveken keresztül aktív tagja is maradtam az együttesnek, egy nagyon jó és összetartó csapatnak. Majd később pedig lányom, folytatva a hagyományt, négy éves korától egészen huszonnégy éves koráig táncolt. Azóta is szívesen veszünk részt az évfordulós műsorokon.Továbbá a Summerfest nemzetközi néptánc fesztivál külföldről érkező táncosait immár huszonöt éve fogadjuk az otthonunkba az itt tartózkodásuk alatt. Életem nagy részét az idegenforgalom területén töltöttem, de távolról így is segítettem az együttes munkáját, különösen a turnék előkészületei kapcsán.Nagy örömmel tölt el, hogy jelenleg ezt a csapatot erősíthetem, hiszen a tánc, a hagyományok és a magyar kultúra, illetve ezeknek a tovább adása a fiatalabb generációknak, nagy szívügyem.

Tanáraink

Almássy Szonja - néptáncpedagógus

Immáron 12. éve vagyok a Forrás Néptáncegyüttes Független Színház táncosa és újabban a Csemeteforrás tánckarvezetője. 2012-ben kezdtem táncolni a Pesovár Ferenc AMI-ban, ahol rengeteg barátra, marandó élményre tettem szert. Itt tanultam meg, hogy mit jelent a szorgalom, a kitartás, az összefogás és az alázat. Fiatal korom óta mindig is érdekelt, hogy milyen érzés lehet gyerekeket tanítani, velük foglalkozni, úgyhogy nagyon jó érzés egy ilyen munkakörben kipróbálni magamat. Úgy gondolom, hogy ebben a rohanó világban nagyon jó érzés egy olyan csapatba-együttesbe tartozni, ahol szeretjük, tiszteljük egymást és együtt tudunk dolgozni egy közös cél eléréséért. Bízom benne, hogy az itt töltött éveim során képes leszek mind emberileg, mind táncosilag sok mindent átadni a gyerekeknek, hogy majd jó pár év múlva ők is így tudjanak a Pesovárban, illetve a Forrásban töltött éveikre visszaemlékezni.

 

 

 

Bári Boglárka - néptáncpedagógus

A néptánc egészen kisgyermekkorom óta szerves részét képezi a mindennapjaimnak. 2009-től 2019-ig Győrben a Regös Táncműhelyben táncoltam és ezzel átfedésben 2015-2019 a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziumának néptánc szakjára jártam. A középiskola után egyből folytattam tanulmányaimat a Magyar Táncművészeti Egyetemen, ahol 2022-ben diplomáztam. 2019-ben az egyetemi tanulmányaim megkezdésével párhuzamosan átvettem az Állatorvostudományi Egyetem Szilaj Néptáncegyüttesének vezetését, ahol mai napig is tevékenykedem. Néptáncoktatással 18 éves korom óta foglalkozom, gyermek és felnőtt korosztállyal egyaránt. Tanítás mellett jelenleg is aktívan táncolok a Corvinus Közgáz Néptáncegyüttesben.
A népi kultúra sokszínűségének köszönhetően úgy hiszem, hogy a mai modern társadalomban is bárki, bármelyik korosztályból kaphat a népi kultúrából egy olyan szeletet, amelyet igazán magáénak érezhet. A néptánc-mint a komplex népi kultúra egy ilyen „szelete”- már kisgyermekkorban megfelelő eszközként működik népi hagyományaink megismeréséhez. Általa megismerkedhetünk a népzenével, népi hangszerekkel, népviseletekkel, népszokásokkal és a hagyományos értékrendekkel- hiszen ezek kéz a kézben járnak. Hagyományaink megőrzése és azok megélése mellett, a néptánc számos más előnnyel járhat. A társas kapcsolatok, a test, a lélek és a gondolkodásmód síkjain is mind-mind kitűnően fejleszt vagy- a lélek esetében- ápolja azt

Erdőfi Virág Zsófia - néptáncpedagógus

Az én történe tem a néptánccal az általános iskolában kezdődött. Itt ismerkedtem meg elsőnek a népi gyermekjátékokkal, majd később a néptánc szépségével. A Szandaszőlősi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola volt, ahol kialakult bennem a szeretet a tánc és néphagyomány iránt. Emlékszem 5-es voltam amikor eldöntöttem, hogy ezzel szeretnék foglalkozni. Ezért középiskolába is a Békéscsabai Bartók Béla Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolába jelentkeztem, hogy a néptánc a mindennapjaim része legyen. 2021-ben érettségiztem és 2022-ben OKJ-s bizonyítványt vehettem át az iskolában. A középiskolai tanulmányaim során tovább erősödött bennem a néptánc irànti elkötelezettség, így jelentkeztem és felvételt is nyertem a Magyar Táncművészeti Egyetemre, táncos és próbavezető szakra. Az első egyetemi évem alatt taníthattam ott, ahonnan minden indult a Szandaszőlősi Altalános iskolában. Végül 2024 januárjában csatlakoztam a Pesovár Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolához, mint néptáncpedagógus, ahol mindenkit várok sok szeretettel az óráimon.

 

 

Hunyadvári Anita Rita - néptáncpedagógus

Juhász Violetta - néptáncpedagógus

 

A néptánc óvodás korom óta az életem szerves részét képzi. 2009-ben kezdtem táncolni a Pesovár Ferenc Néptánc Suliban, 2 éve már a Forrás Néptáncegyüttes Független Színház Társulatában erősítem a női tánckart. Jelenleg az ELTE Tanító és Óvóképző karán tanulok, szoros kapcsolat alakult ki a pedagógia, a gyermekek és köztem. A néptánc végigkísért eddigi életem során, iránymutatást adva az élet szinte minden területén, így nem is volt kérdés hogy ezen a nyomvonalon szeretnék tevékenykedni. Munkám során számomra a legfontosabb célkitűzés, hogy a csoportjaimnak ugyanazt a szellemiséget adhassam át amiben nevelkedtem. A népi kultúra szeretete, a néptánc iránti elhivatottság, a közösség ereje, és az egy életen át tartó hovatartozás érzése. Számomra a legnagyobb visszaigazolás, mikor egy próba végeztével a táncosok feltöltődve hagyják el a termet, és a következő alkalommal is ugyanazzal a lelkesedéssel érkeznek meg.

 

 

Kunszabó Adél - néptáncpedagógus

 

​A néptánc mindig kulcsfontosságú része volt a családom életének, ennek köszönhetően 3 évesen én is elkezdtem megismerkedni a tánccal Ercsiben, a Szalintrában, majd 6 évesen a Forrásban folytattam utamat. Az itt eltöltött éveim alatt, a csoportom a második családommá nőtte ki magát, a megszámlálhatatlan fellépések, turnék és táborok alatt. Már lassan második éve a felnőtt együttest erősítem és a 2023/2024-es tanévtől megkezdtem néptáncpedagógusi pályafutásomat is, ami nagyon sok ajtót nyitott ki előttem és izgatottan várom, hogy mit tartogat még számomra ez a lehetőség. A továbbiakban egyetemi tanulmányaim mellett természetesen a néptánc és a Forrás továbbra is a középpontban fognak maradni. A tánc nagyon sok mindent tanított nekem az életben és olyan élményekkel gazdagította mindennapjaimat, amit sehol máshol nem tapasztalhattam, így célom az, hogy a csoportomba járó gyerekeknek is megmutassam, hogy mennyi mindent rejt magában a néptáncos világ és, hogy milyen különleges tapasztalatokat szerezhetnek egy ilyen közegben.

 

 

Szendrődi Eszter - néptáncpedagógus

A néptánccal óvodás koromban találkoztam először, majd komolyabban a Liget Táncakadémián kezdtem el vele foglalkozni. 2015-ben felvételt nyertem a Magyar Táncművészeti Egyetem Néptánc művészképző szakjára, ahol 2020-ban sikeresen diplomáztam. Ez év augusztusában kezdtem el a hivatásos pályafutásomat a Magyar Állami Népi Együttesben, ahol a mai napig is dolgozom. Ekkor már tudtam, hogy a későbbiekben a tanítással is szeretnék foglalkozni, emiatt nem is volt kérdés számomra, hogy elvégezzem a Magyar Táncművészeti Egyetemen a Mesterképzés Néptáncpedagógus képzését. 2023-ban szereztem meg a Mesterszakos diplomámat. Az itt írt szakdolgozatom fő témája a Molnár-technika és a testtudat volt, amit a tanításba is mindig beépítek, és szorgalmazom, hogy minél nagyobb hangsúly kerüljön erre a technikai tréningre a néptáncosok körében.

Hangyási Dávid - néptáncpedagógus 

 

​2006, itt kezdőd ött minden, amikor óvodás koromban megismerkedtem a néptánccal. Természetesen, mint mindenki más én is gyermekjátékokkal kezdtem ismerkedni és a későbbiekben bővítettem a tudásom a néptánc felé. Az alapfokú művészeti iskola után a középiskolai tanulmányaimat a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnáziumban folytattam. 2022-ben érettségit szereztem majd egy évre rá táncművészeti OKJ-ra tehettem szert. Középiskolai éveim után jelentkeztem a Magyar Táncművészeti Egyetemre Táncos és Próbavezető szakára. 2024 Februàr óta csatlakoztam a Pesovàr Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolához.  Örömmel várom a táncolni vágyó gyerekeket a PFAMI-ba. Találkozhattok velem a kihelyezett tagozatokon Érden és Diósdon valamint természetesen Százhalombattán is. 

 

 

Heiger József - néptáncpedagógus

Óvodás korom óta életemben kulcs fontotsságú szerepet tölt be a néptánc. Gyermekként a Forrás Néptáncegyüttesben táncoltam, majd iskolás koromban megvilágosodott számomra, hogy ez egy életre szól. Több mint 25 évet táncoltam a Forrás Néptáncegyüttesben, ez az időszak mindig is meghatározó része lesz életemnek.

 2010 óta  Pesovár Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolában tevékenykedem székhelyi és telephelyi csoprotok mellett. 2019-ben az oktatás mellett elkezdtem profi táncos pályafutásom a gösöllői Urban Verbunk Társualtban, amelyből sok erőt merítek pedagógusként. 2020-ban a Magyar Táncművészeti Egyetem alapszakát sikerese elvégeztem. A Pesovár Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola mellett, Gödöllőn az Urbán Verbunk Alapfokú Művészeti Iskolában is pedagógusként tevékenykedek.

2022-ben Pest Megye Népművészetéért díjat vehettem át szakmai munkám elismerésekén, ami számomra hatalmas elismerés. 

 

 

 

Körömi Máté - néptáncpedagógus

Táncosi "pályafutásomat" a családomnak köszönhetem, hiszen ők voltak azok, akik erre az útra tereltek, és születésem óta segítették fejlődésemet. Szüleim, illetve nővérem is hosszú éveken át tartoztak a Forrás család kötelékéhez, 13 éve engem is beirattak a Pesovárba, ekkor kezdődött a magyar néptánc iránti szenvedélyem. Már akkoriban is tudtam, hogy valamilyen formában ezzel szeretnék foglalkozni a jövőben, ezt szeretném hivatásomnak. 2022-ben sikeresen felvételt nyertem a Magyar Táncművészeti Egyetemre és megkezdtem tanulmányaimat a táncos és próbavezető szakon.

Az elmúlt években rengeteg mestertől tanulhattam, inspirálódtam, sok új ismeretet szereztem. Célom, hogy pedagógusi munkásságom során én is hasonlóképp inspiráló legyek tanítványaim számára, igyekszem tudásomat átadni nekik mind szakmailag, mind emberileg.

A legnagyobb visszaigazolás számomra a csoportszinten, illetve szólistaként elért eredményeink, eredményeim. Így remélem a tánctanári munkásságom során elérhetem, illetve megadhatom tanítványaimnak mindazt, amit jómagam is átéltem, legyen szó egy  összetartó közösségről, a színpadi élményekről, vagy a különböző versenyekről, fesztiválokról.

 

 

Palagyi Szilárd - néptáncpedagógus

4 éves korom végén ismerkedtem meg a néptánccal, mely a kezdeti hobbiból hamar életcéllá és hivatássá nőtte ki magát. Kolozsváron, valamit a martonvásári Százszorszép Táncegyüttesben is táncoltam, mielőtt a Forrás tagja - és a mai napig aktív táncosa - lettem 2014-ben. 2019-ben elkezdtem tanulmányaimat a Budapest Gazdasági Egyetemen, majd rá egy évre párhuzamosan a Táncművészeti Egyetemen is. Fő céljaim között szerepel a tanítványok tánctudásának és ritmusérzékének fejlesztése, illetve a tánc iránti alázat és közösségi összetartozás erősítése. Fontos szerepet játszik az életemben a tánc- és zenefolklorisztikai gyűjtőmunka, valamint mindezek megismertetése növendékeimmel. Szakmai munkásságomat remélem nem csak a tanításban, hanem a hivatásos együttesi létben is tudom kamatoztatni. Az eddig elért szólista és csoportos eredményeim jelentik számomra hogy jó úton járok.

 

 

 

 

 

Forrás Néptáncegyüttes művészeti vezetői és koreográfusaink

Módos Máté - tánckarvezető, koreográfus

Általános iskolás korom végén ismerkedtem meg a néptánccal és a kezdeti hobbi hamar életcéllá és hivatássá nőtte ki magát. A győri Lippentő, majd a Szentendre Táncegyüttes tagja lettem, később pedig felvételt nyertem a Magyar Állami Népi Együttesbe, ahol mind a mai napig tánckari tag vagyok. Az ELTE BTK Néprajz tanszékén néprajz alapszakos, a Magyar Táncművészeti Egyetemen pedig néptánc pedagógus diplomát szereztem. 17 éves korom óta tanítok, 10 éve a Műegyetemi Néptánc Együttesben, valamint több hazai és erdélyi együttesnél volt már szerencsém oktatni és koreográfiát készíteni. Emellett fontos szerepet játszik az életemben a tánc,- és zenefolklorisztikai gyűjtőmunka, valamint mindezek megismertetése a mindenkori növendékeimmel. 
Az elmúlt években számos szakmai elismerésben részesültem: Örökös aranysarkantyús táncos,- Junior Príma Primissima,- valamint Nívódíjas Koreográfusi díj. Célom a néptánc iránti fanatikus rajongásom átadása, az autenticitás legszélesebb és legmélyebb spektrumainak megismertetése, és mindezek rendkívül változatos formában történő adaptálása a színpadon.

 

Módosné Almási Berta Csilla - tánckarvezető, koreográfus

Amióta csak az eszemet tudom, jelen van az életemben a tánc. Gyermekként a békési Belencéres Néptáncegyüttesben kezdtem, majd később a Bartók Béla Művészeti Szakközépiskolában végeztem néptánc szakon. 2014-ben felvételt nyertem a Magyar Nemzeti Táncegyüttesbe, majd egy évvel később a Magyar Állami Népi Együttesbe, amelynek jelenleg is tagja vagyok. 2017-ben diplomát szereztem a Magyar Táncművészeti Egyetem táncos- és próbavezető szakán, ugyan ebben az évben lettem a Műegyetemi Néptáncegyüttes művészeti vezetője. Az elmúlt években a férjemmel együtt több gyűjtőutat is szerveztünk a Kárpát-medence különböző pontjain, valamint alkotói munkát is végeztünk számos hazai, és határon túli hivatásos, és amatőr együttesnél egyaránt.

Forrás Néptáncegyüttes társművészeti vezetői

Fundák Kristóf - szakmai tanácsadó, koreográfus

7 éves koromban kezdtem táncolni és a szenvedély a hosszú évek folyamán hivatássá változott. Csaknem 10 éve foglalkozom gyermekek néptánc oktatásával Budapesten és környékén. Az elmúlt években számos szakmai elismerésben részesültem: Örökös Arany Sarkantyús-díj, Koreográfusi-díj, Kiváló minősítés a Néptáncosok Országos Bemutató Színpadán az angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttessel, melynek művészeti vezetője vagyok.

Célom, hogy a legnagyobb szeretettel és a legmagasabb minőségben tudjam átadni tudásomat és táncszeretetemet az erre nyitott gyermekeknek.

 

Fundák-Kaszai Lili - szakmai tanácsadó, koreográfus

Hat évesen kezdtem néptáncolni a jászfényszarui Iglice Gyermeknéptánc Együttesben. Általános iskolai tanulmányaim végeztével a kecskeméti Kodály Iskola ének-zene tagozatos gimnáziumi osztályába jártam másfél évig, ahonnan a váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskola népi ének szakára vezetett utam.

2008 tavaszán középfokú okj-s népzenész-népi énekes képesítést szereztem. Középiskolai éveimtől és jelenleg is a jászberényi Jászság Népi Együttes tagja vagyok. A Károli Gáspár Református Egyetem kommunikáció-média szakát abszolváltam.

2012 szeptemberétől Magyar Táncművészeti Főiskola néptánc szakirányára járok. Megtalálhattok még a BaHorKa-ban , Besh o droM zenekarban és a Czifra Táncegyüttesben.

Munkatársaink

Varjú Edéné - jelmeztáros

 

Haász Magdolna - recepciós

Marek Edit - recepciós

Ujczné Varga Edit - technikai munkatárs