Rendhagyó néprajz óra újra

Időpont: 2015. március 24. kedd, 11 órától és 14 órától is
Helyszín: Barátság Kulturális Központ, színházterem

Hagyományaink szerint ebben az évben is megszervezzük az általános iskolások számára a rendhagyó néprajz órát a Pesovár Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és növendékei előadásában. A programban a gyerekek játékos,  interaktív előadásban ismerhetik meg szűkebb hazánk, a Mezőföld játékait, hagyományait és táncait.

belépődíj: 300 Ft

Tóth Ferenc Koreográfus Verseny

Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület
Tóth Ferenc Gyermektánc Koreográfia Verseny

2015. március 7. szombat


I. Bemutató 11.30 - 13.10
II. Bemutató 15.00 - 16.10
2015. március 8. vasárnap
III. Bemutató 14.00 - 16.00


Zsűri:
Spisák Krisztina néptánc pedagógus, koreográfus
Kökény Richárd táncművész, néptánc pedagógus
Szilágyi Zsolt néptánc pedagógus, koreográfus


Csoportok:
Győri ETALON AMI Kiscserókok csoport | Győri ETALON AMI Ménfőcsanaki Marcal
Néptáncegyüttes | Győri ETALON AMI Rábca csoport | Győri ETALON AMI Rege Tánccsoport
| Győri Lippentő Táncegyüttes | Kalocsai Liszt Ferenc AMI Bokréta csoport | Kalocsai Liszt
Ferenc AMI Dusnoki Aprók és Kalocsai Mákszemek csoport | Kalocsai Liszt Ferenc AMI
Gyerökök csoport | Komlói EFAMI Picipöndöly csoport | Komlói EFAMI Pipitér csoport | Óbecsei
(Szerbia-Vajdaság) Petőfi Sándor MK Bekecs táncegyüttes | Óbecsei (Szerbia-Vajdaság) Petőfi
Sándor MK Csiperke táncegyüttes | Pécsi Misina Néptáncegyüttes és Táncszínház Csikók csoport
| Pécsi Misina Néptáncegyüttes és Táncszínház Kiscsikók csoport | Százhalombattai Pesovár
Ferenc AMI Apróforrás Táncegyüttes
| Százhalombattai Pesovár Ferenc AMI Szőlővirág és Vincellér
Táncegyüttes
| Székesfehérvári IKARUSZ Junior Táncegyüttes | Szekszárdi Bartina Néptánc Együttes
Aprók csoport | Szekszárdi Bartina Néptánc Együttes Töpörtyűk csoport | Szennai Zselic AMI
Csiperke csoport | Szennai Zselic AMI Hajadonna csoport | Tatai Kenderke-Berzenye Táncegyüttes
| Veszprémi Szilágyi Táncegyüttes 3. osztály | Veszprémi Szilágyi Táncegyüttes 5. osztály

Viseletkiállítás az érdi Vörösmarty Mihály Gimnáziumban

Fantasztikus kiállítással várjuk az érdeklődőket az Érdi Vörösmarty Gimnáziumban. Kalocsai, kalotaszegi, és még szebbnél-szebb népviseleteket mutatunk be. A kiállítás megtekinthető március 16-ig.

 

NYÁRI TÁBOR

Kedves Szülők!

Ha közeledik a nyár, akkor közeledik a nyári szünet is! Sok szülő számára ez nem kis feladatot jelent, hiszen ilyenkor is dolgozni kell, és a gyerekek felügyelete nem mindig megoldott. Nem mindegy, hogy a táncosoknak lógással telik az idő, vagy életre szóló élmények gyűjtögetésével. A gyermekkor legszebb élménye a TÁBOROZÁS, erre minden szülő emlékszik. Ha sikerül a legmegfelelőbbet megtalálni, akkor a nyár végére felejthetetlen élményekkel és rengeteg új baráttal lehet gazdagodni.

Éppen ezért a PESOVÁR FERENC Alapfokú Művészeti Iskola- a szülők és a gyerekek fejtőrését megelőzendő- TÁBORT, méghozzá népművészeti tábort szervez gyerekeknek. Az elmúlt évek kiváló tapasztalatai alapján új helyszínt kerestünk, hogy ismét visszaállítsuk a nagy tábor hagyományát. A helyszín: Fadd –Dombori Ifjúsági tábor, amely 100-120 fő befogadására alkalmas, Nagyon szép környezetben, igazi, a régi idők legendás táborait felidéző helyen. Az üdülőtelepen több jól kiépített strand található, felszerelt tenisz-, foci-, kézilabda-, kosárlabda- és strandröplabda-pályával, valamint két csodálatos táncteremmel is rendelkezik.

A tábor helyszíne: Fadd- Dombori Ifjúsági Tábor

A tábor időpontja: 2015. július 20-26.

A tábor költsége: 30.000 Ft + útiköltség

Ellátás: teljes ellátás (napi háromszori étkezés, tízórai, uzsonna)

Elhelyezés: 4 és 8 ágyas szobákban, kőépületben

Utazás: busszal

Jelentkezési határidő: 2015. 03. 21.

Program: a tábor népművészeti alkotó tábor, napi program során tánctanulás, népi játékok, népdaltanulás, ismerkedés a népi hangszerekkel, valamint a népi -, dramatikus és készségfejlesztő játékokkal, kézműves foglalkozások, táncházak teszik teljessé a programot.

Szabadidőben: az üdülőtelepen lévő strand, sportfoglalkozások, éjszakai bátorság próba biztosítja, hogy minden MÁKVIRÁG kiválóan érezhesse magát.

Ajánljuk a tábort minden növendékünknek és szívesen látjuk testvéreiket, barátaikat is.

 

Üdvözlettel, a tábor szervezői!

Jelentkezési lap: a tanároknál, a Táncház irodájában és innen is letölthető ( Dokumentumok fül alatt)

Tikverőzés Mohán

A mai napon közel 100 gyermekkel vettünk részt a hagyományőrző mohai tikverőzésen.

A falu életének kétségkívül legjelentősebb eseménye a húshagyó keddi tikverőzés.

Farsangi népszokások az egész országban fennmaradtak, azonban a mohai különlegessége, hogy külső beavatkozás, felsőbb szervezés nélkül él.

A tikverőzés a farsang utolsó napján kerül megrendezésre. Minden év húshagyókeddjén a 14-20 év körüli legények tradicionális maskarába öltöznek: rongyszalagokkal gazdagon díszített bohócnak, fehérruhásszalmatöröknek, szerencsehozó kéményseprőnek, és a legfiatalabb alakoskodók lánynak. A színes farsangi maskarások végigjárják a falut, és minden házba-udvarba betérnek, hogy összegyűjtsék a tyúkólakban talált tojást (mint a termékenység és bőség szimbólumát).

A szokás a nevét a csupán jelképesen elvégzett „tyúkverésről” kapta, a tyúkok fenekét a bohócok furkósbotjukkal jelképesen megütögetik, amely szimbolikus cselekedet a jószág termékenységét hivatott elősegíteni.

A varázslás részeként a tikverőzők korommal kenik be a házak lakóit - elsősorban a lányokat, asszonyokat -, a járókelőket és az érdeklődőket, külön tekintettel a már hagyományosan az iskolákból és óvodákból idelátogató több száz gyerekre. A kormozással mindannyian a varázslat részeseivé leszünk.

tikverőzőket a házaknál a tojáson kívül ma fánk és bor is várja, az összegyűjtött több száz tojásból pedig az esti mulatságra rántotta készül. Ezzel a lakomával és tánccal zárul a falu népe számára a farsang.

tikverőzés kezdeti időpontját meghatározni nem tudjuk. A szokás eredetével kapcsolatban csupán annyit tudunk megállapítani, hogy több mint 100 éves lehet. A néprajztudomány számára Pesovár Ferenc, néprajz-, néptánc- és népzenekutató, fedezte fel a mohai hagyományt. Az első írásbeli említés is Pesovár Ferenc és Bartha Tibor újságcikkéhez fűződik, a Fejér Megyei Hírlap 1961.05.03. számában olvashattunk először atikverőzésről Mohával kapcsolatosan. A község hivatalos iratai között erre semmiféle adat nem utalt, hiszen az ilyen és ehhez hasonló népszokások elismerés híján - bizonyos időkben tiltás ellenére - a hivatalos szervektől függetlenül éltek, hagyományozással továbböröklődve.

A fiatalok kitartása a népszokás megszervezésében nagymértékben hozzájárult a fennmaradásához. Mind a mai napig kulcsfontosságú a mohai fiúk dicséretreméltó vállalkozó kedve. A falu közössége minden évben tudatosan készül a jeles napra, a szervezés már szerves gyakorlatát képezi a falu életének. A hagyományt nem szükséges újratanítani, az egymást követő generációk tagjai fokozatosan adják tovább egymásnak a szokás menetrendjét, az öltözetek készítésének praktikáit, és azon tudást, fortélyokat és taktikákat, amelyek a külső szemlélők számára láthatatlanok maradnak.

tikverőzést soha nem kellett újratanítani, hiszen a mindenkori mohai fiatalok többé-kevésbé gyakorolták, évről-évre átadták egymásnak. Az 50-es, 60-as évek politikai rendszerében a kihalás, betiltás veszélye fenyegette, a faluközösség a ragaszkodásával, valamint Pesovár Ferenc a kitartó szakmai érdeklődésével tartotta életben. A hagyomány ismertetésében és népszerűsítésében a 60-as években fellendülést hozott a televízió elterjedése.

Moha község lakossága egyedülálló módon megőrizte, és napjainkban is példaértékűen fenntartja ezt a különleges néphagyományt, büszkén és féltve őrzött kincsét. A mohaitikverőzés 2011 szeptemberében felvételt nyert a SZELLEMI KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NEMZETI JEGYZÉKÉRE, amely azt a nemes célt szolgálja, hogy a nemzet tudatosan megőrizze kulturális arcát, élő identitását, hogy átörökíthesse az örökség-elemeket az eljövendő generációknak, és megóvhassa a feledéstől.

A Nemzeti Jegyzék elemeinek listája és teljes felterjesztési anyaga hozzáférhető a www.szellemiorokseg.huhonlapon.

 

Az Ifjúforrás fellép az Antológián

V. ORSZÁGOS NÉPTÁNCVERSENY KIÍRÁS

Százhalombattán kerül megrendezésre az V. Országos Néptáncverseny egyik regionális válogatója 2015. április 11-én a Barátság Kulturális Központban.

A verseny célja: Az alapfokú néptánc oktatásában a legjobb eredményeket elérő növendékek megismerése, az előadói és improvizációs képességeiknek felmérése, továbbá az oktató-nevelő munka színvonalának mérése, értékelése. Tehetségkutatás.
A verseny jellege: Gyakorlati verseny
A verseny fordulói: Iskolai válogató, regionális válogató, országos döntő.
A verseny kategóriái:
A) Szóló
B) Páros


A nevezés feltétele:
Egy tanuló, csak egy kategóriában nevezhető versenyzőként.


A) SZÓLÓ KATEGÓRIA
A nevezés feltétele:
A szóló kategóriába csak fiúk nevezhetők.
Korcsoportok:
I. korcsoport: 2003. január 1-je és 2005. december 31. között,
II. korcsoport: 2001. január 1-je és 2002. december 31. között,
III. korcsoport: 1998. január 1-je és 2000. december 31. között született tanulók.

B) PÁROS KATEGÓRIA
A nevezés feltételei a versenyzőknél:
A páros kategóriában egy fiú és egy lány, esetleg két lány nevezhető.
A versenyző párok csak azonos korcsoportokból alakíthatók ki.
A páros kategóriában versenyző egyszer lehet kísérő is.
A nevezés feltételei a kísérőknél:
A versenyben nevező táncos kísérője csak azonos, vagy egy korcsoporttal idősebb lehet.
Aki szóló kategóriában versenyző, páros kategóriában kísérőként csak egyszer nevezhető.
Az, aki nem indul versenyzőként maximum kétszer kísérhet, az életkorának megfelelő, vagy egy korcsoporttal idősebb besorolású versenyzőt.
Korcsoportok:
I. korcsoport: 2003. január 1-je és 2005. december 31. között,
II. korcsoport: 2001. január 1-je és 2002. december 31. között,
III. korcsoport: 1998. január 1-je és 2000. december 31. között született tanulók

 

REGIONÁLIS VÁLOGATÓK


A válogatók ideje: 2015. április 9-étől 2015. április 16-áig.
A válogatók anyaga: az országos döntő kötelező és szabadon választott táncai.
A verseny követelménye: A válogatón bemutatott műsorszámoknak (tájegység, táncrend) meg kell egyeznie a döntő műsorával.

Nevezési határidő: 2015. március 3.
Nevezés módja: A nevezési lapokat postai és elektronikus úton a regionális válogatót rendező iskolának kell megküldeni.

Az iskola adatai: Pesovár Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola (2440 Százhalombatta, Szent István tér 3.)

                          Telefonszáma: 06-20/5694784

                           Email: pesovarferencami@gmail.com

Kérjük a nevezési határidő pontos betartását!
Alacsony nevezési létszám esetén (10 fő alatt) az egyes területi válogatókat az Oktatási Hivatal összevonja. Erről értesítést a nevezett befogadó rendező iskola küld.
A válogatók értékelése: A területi válogatókon 3 fős versenybizottság (két állandó taggal) előzetesen kialakított értékelési szempontok alapján pontozza a versenyzők teljesítményét.
A döntőbe jutás ponthatárát a versenybizottság javaslata alapján az Oktatási Hivatal és a döntőt rendező iskola határozza meg.
A regionális válogatókon nevezési és részvételi díj nincs!

Nevezési lap a Dokumentumok fülben letölthető formában megtalálható.

II. féléves befizetési tájékoztató

Kedves Szülők!

 

A 2014/15-ös tanév II. féléve 2015. január 19-én kezdődik. Azzal a kéréssel fordulunk Önökhöz, hogy a II. félévre esedékes tandíjat (35.000 Ft), illetve térítési díjat (12.000 Ft) szíveskedjenek befizetni.

Az eddigiekhez hasonlóan az egyik lehetséges módja a banki átutalás, illetve a bankban történő személyes befizetés.

Számlatulajdonos: Magyarok Öröksége Alapítvány

Számlaszám: OTP Bank- 11742135-20094296

Közlemény: a gyermek neve

 

A másik lehetőség a személyes befizetés, amit hétköznapokon 9 és 17 óra között tehetnek meg a Magyarok Öröksége Alapítvány gazdasági irodájában, a Táncház első emeletén (2440 Százhalombatta, Szent István tér 5.).

Meghosszabbított pénztári nyitva tartás lesz 18 óráig a következő napokon:

2015. január 13-14-én (kedd és szerda), 2015. január 20-21-én (kedd és szerda) és 2015. január 27-28-án (kedd és szerda) 

Befizetési határidő: 2015. január 31.

 

Elérhetőség, amennyiben kérdése van: pesovar.gazdasagi@gmail.com és 06-20/569-47-84

 

Itt a farsang, áll a bál! (2015. január 31.)

Téli szünet

Kedves Tanulók és Szülők!

 

2014. december 22-től (hétfő) 2015. január 4-ig (vasárnap) téli szünet keretein belül pihenhetjük ki az év fáradalmait.

Az első próbák 2015. január 5-ei héten kezdődnek!!!!

 

 

 

BÉKÉS, BOLDOG KARÁCSONYT

ÉS

SIKEREKBEN GAZDAG ÚJ ÉVET KÍVÁNUNK MINDENKINEK!